Slovenski etnografski muzej

Kdaj 
sreda, 11. september 2019 - 17:00
Trajanje 
1 ura
Cena 
VSTOPNINA 6€
VELJA ZA OGLED FILMA, PREDAVANJE IN OGLED RAZSTAVE (11. september)
Predprodaja vstopnic v septembru na blagajni razstavne hiše SEM.
Število mest je omejeno.
FENOMEN ČLOVEKA,
Kijev, Ukrajina, Sovjetska Zveza, 17’
režija - Jasna Hribernik in Peter Zobec
kamera - Jasna Hribernik
Produkcija - Studio Ljubljana, TV Slovenija, 1991

Fenomen človeka, projekcija dokumentarnega filma - RAZPRODANO

Ob razstavi Šamanizem ljudstev Sibirije Vas prijazno vabimo na projekcijo dokumentarnega filma Jasne Hribernik in Petra Zobca. Projekciji bo ob 18.00 sledilo predavanje dr. Yurija Yatska Šamanizem - sistem znanj o naravi in človeku ter o njunem vzajemnem delovanju. Vabljeni!

Fenomen človeka je film o ukrajinski ljudski zdravilki Galini Stahofskaji, ki je imela v času,  ko je bil film posnet, velike uspehe s svojim načinom zdravljenja. Njena praksa je bila enako priznana kot uradna zahodna medicina in v njeno ordinacijo v Kijevu, s statusom uradne državne ambulante, so prihajali bolniki iz celotne Sovjetske zveze. Rodila se je v družini ukrajinskih zdravilcev, kjer  so se  tradicionalne veščine in védenja, ki jih je zdravilka pridobila od svojega starega očeta, prenašali iz roda v rod. 

Fenomen človeka je eden od štirih dokumentarnih filmov iz serije, ki sta jo leta 1991 v Ukrajini ustvarila Jasna Hribernik in Peter Zobec v sodelovanju s filmskimi kolegi iz Kijeva. 
V serijo sodijo še kratki filmi Černobilski zvonovi - nosilni film serije o prvem javnem rock koncertu v Ukrajini,  Nikoli me ne glej v oči  - o mladih glasbenikih in Dan umira rano - o  najstarejšem vzhodnoslovanskem svetišču. 
Takrat jima je uspelo pridobiti sicer težko dosegljiva dovoljenja in s kamero ujeti in zabeležiti nenavadne kraje, enkratna  dogajanja in intimne trenutke v življenju ljudi v Kijevu. Jasna Hribernik je zapisala: “V sicer na videz  sivem svetu  socialističnega  mesta  sva  doživela nadrealistično potovanje, na katerem sva se počutila kot da bi vstopila v film režiserja Andreja Tarkovskega”. 

Jasna Hribernik je filmska režiserka. Njen ustvarjalni umetniški opus obsega video instalacije, vi-dee, dokumentarne filme ter številna druga multimedijska dela, večkrat prikazana in priznana  v Sloveniji in po svetu. Je predavateljica na magistrskem študiji na Akademiji umetnosti Univerze v Gorici. 

Peter Zobec (1932 – 2012) je bil eden najbolj priznanih slovenskih ustvarjalcev na filmskem področju in velik ljubitelj  ruske umetnosti. Deloval je kot asistent režije pri večini velikih  slovenskih filmov in tujih koprodukcijah.