Slovenski etnografski muzej

Kje 
Ploščad
Kdaj 
sobota, 23. avgust 2014 - 10:30
Trajanje 
7 ur 30 min

Drugi prijateljski turnir v tradicionalni istrski igri pandolo v Slovenskem etnografskem muzeju

Slovenski etnografski muzej v sodelovanju z nosilci nesnovne kulturne dediščine prireja prijateljski turnir v stari istrski igri pandolo, na katerem se bo pomerilo 6 – 7 ekip igralcev s Primorske, Pule, Prekmurja in prva ljubljanska ekipa Strupene gosenice. Tekmovanje v pandolu si bodo obiskovalci lahko v slovenski prestolnici ogledali že drugo leto zapored. Po koncu turnirja ter razglasitvi rezultatov se bodo v igranju pandola lahko preizkusili tudi obiskovalci.

Vabimo Vas
k ogledu II. prijateljskega turnirja v športni igri

PANDOLO

v soboto, 23. avgusta 2014, med 10.30 in 17.00 na ploščadi Slovenskega etnografskega muzeja na Metelkovi 2, v Ljubljani.

Program:
10.30 - 10.45: Predstavitev tekmovalnih ekip in otvoritveni udarec
10.45 - 16.00: Turnir pandolo
16.00 - 16.15: Zaključek tekmovalnega dela in razglasitev rezultatov
16.15 - 17.00: Preizkus igranja za obiskovalce

Pandolo, stara istrska igra, v kateri dve ekipi tekmujeta v osvajanju ozemlja, je bila marca 2013 vpisana v Register žive kulturne dediščine. Po izvoru velja za pastirsko igro, predhodnico bejzbola in kriketa, ki so jo pri nas otroci in mladina do šestdesetih let 20. stoletja igrali na dvoriščih, ulicah in trgih istrskih vasi in mest. Od leta 1993, ko so igranje pandola oživili s prvim uradnim turnirjem v Kopru, pa do danes, si igralci aktivno prizadevajo za ohranjanje igre kot dela kulturne in športne dediščine slovenske Istre. Slovenski etnografski muzej, Koordinator varstva žive kulturne dediščine, sodeluje s skupnostmi nosilcev, ki dediščino prenašajo iz roda v rod, ter jim pomaga pri njenem ohranjanju in predstavljanju.

Pandolo v Registru žive dediščine >>

O lanskoletnem turnirju v pandolu na ploščadi SEM si lahko preberete v člankih Dela, Nedela ter Dnevnika, kjer so igro predstavili kot posebnost, ki smo si jo prvič lahko ogledali tudi v Ljubljani, kot eno redkih športnih dejavnosti, ki se jih komercializacija še ni dotaknila, ter celo kot potencialni olimpijski šport.

Darja Valenčič: Od pastirske igre do potencialnega olimpijskega športa >>
(Dnevnik, 6. maj 2013)

Simona Bandur: Igra, ki se je še ni dotaknila komercializacija >>
(Delo, 6. maj 2013)

V primeru slabega vremena prireditev odpade.

SEM, Združenje pandolo, Živa dediščina

Sporočilo za javnost >>

Foto: nesnovnadediscina.siFoto: nesnovnadediscina.siFoto: Tjaša ZidaričFoto: Tjaša ZidaričFoto: Tjaša Zidarič