Slovenski etnografski muzej

Decembrske "praznične" delavnice

Ali že kaj preštevate dni, ki nas ločijo od trenutkov, ko se nam bodo morebiti izpolnile želje, se zvrstili vsi tisti dogodki, ki praznik naredijo topel, dišeč in drugačen od običajnih dni. Pričakovanje praznikov je lahko tudi ustvarjalno in zato še lepše.

Otroci in družine pridružite se nam na

DECEMBRSKIH »PRAZNIČNIH« DELAVNICAH

Sobota, 1. december ob 11.00
Etnopotep: Adventni venčki
Ko se poslovimo od čudovitih jesenskih barv, dnevi postajajo vse krajši, sonce ima vedno manj moči. Želja po svetlobi in toploti je vedno večja. Tudi slovenske domove v zadnjih letih v tem času vedno bolj osvetljujejo adventni venčki, na katerih zadnje štiri nedelje pred božičem prižigamo svečke. V ustvarjalni delavnici jih bomo izdelovali iz zelenja, z njimi pa bo vaše pričakovanje praznikov mnogo lepše.
Vstopnina: 3 EUR

Sobota, 1. december ob 16.30
Miklavževa delavnica
Otroci že nestrpno pričakujete Miklavža, ki ima navado, da pridne otroke nagradi z darili.  V Enoabecedažu, na razstavi za otroke bomo pod črko M poiskali Miklavža ter ob tem spoznavali, kako se po Evropi pripravljajo na njegov prihod. Tudi mi se bomo pripravili nanj in si izdelali nogavico za obdaritev.

Dragi Miklavž, prosim te,
tudi letos ne pozabi na me.
Hvala za vse, kar bo v nogavici,
ki sem jo pustil na okenski polici.

Delavnica poteka v sklopu FORUMA, programa štirih muzejev na Metelkovi.
Vstop prost!

Ponedeljek, 3. december ob 16.00:
Čez tri gore, čez tri vode… Predmeti na razstavi pripovedujejo
Predmeti v muzeju tiho ždijo. Obiskovalci jih občudujejo in želijo o njih izvedeti čim več. Včasih predmeti tudi spregovorijo, tako da nam zaupajo zanimivo zgodbo ali pravljico o sebi. Le kakšno nam bodo pripovedovali tokrat?

Pravljična urica ob Veselem dnevu kulture.
Vstop prost!

Sobota, 8. december ob 11.00:
Ustvarjamo v glini: Okraski za drevešček
Lončarski atelje SEM

Medtem, ko Božiček in dedek Mraz po svoje izbirata darila, je prav, če se k podobnim opravkom spravimo tudi obdarovanci. Zakaj svojih najdražjih ne razveselili z okraski za božični drevešček, ki jih bomo izdelali iz gline, jih pobarvali in okrasili. Delavnica po potekala v Lončarskem ateljeju SEM pod vodstvom kiparke Eve Lenassi Peterson. Vsi izdelki bodo posušeni in spečeni v lončarski peči ter pripravljeni, da jih za praznike razstavite na svojem dreveščku.
Vstopnina: 6 EUR za posameznike, popust za družine!

Sobota, 8. december ob 15.00
Oblikovanje jaslic iz gline
Lončarski atelje SEM

Božično praznovanje spremlja postavljanje jaslic. V ustvarjalni delavnici jih bomo oblikovali iz gline, ki jih bo kiparka Eva Lenassi Peterson nekaj dni sušila, potem pa spekla v lončarski peči. Ob božiču bodo krasile prazničen dom.
Vstopnina: 6 EUR za posameznike, popust za družine!

Sobota, 15. december ob 11.00
Jaslice
Delavnico bomo namenili pripravi na božič, ki ni samo verski ampak tudi družinski praznik.  Božično praznovanje spremlja postavljanje jaslic. Ob pogledu nanje lahko preprosto uživamo, dostikrat pa kažejo na ustvarjalnost njenih izdelovalcev, ki jih izdelujejo iz različnih materialov. Poznamo tudi žive jaslice. Na delavnici bomo izdelali simbolne in zelo preproste, narejene bodo iz palčk za sladoled.
Vstopnina: 3 EUR

Informacije in možnost predhodne prijave:
Slovenski etnografski muzej
Sonja Kogej Rus
E. sonja.kogej-rus@etno-muzej.si
T. 3008 750, 031 728 955