Slovenski etnografski muzej

Prizor iz filma
Kdaj 
sobota, 15. junij 2019 - 22:00
Trajanje 
1 ura 30 min
Cena 
Vstop prost!

Codelli, projekcija igrano-dokumentarnega filma

Za Poletno muzejsko noč vas vabimo na projekcijo filma CODELLI. Scenarist, režiser in producent: Miha Čelar; 2017, 85'.

Projekciji bo sledil pogovor s soustvarjalci filma: dr. Marko Frelih, kustos afriških zbirk v SEM in strokovni sodelavec pri filmu, Iztok H. Šuc, glavni animator filma, Primož Bezjak, glavni igralec, Jure Petač, član Codelli avtomobilističnega kluba.

Film na svojsten način pripoveduje o življenju in delu izumitelja in pustolovca ljubljanskega barona Antona Codellija. V dokumentarcu sledimo Codellijevi poti po Evropi in Afriki s tremi njegovimi potomkami, ki v Ljubljano prinesejo ostanke njegovega filma Belka med ljudožerci. Film opisuje njegove tehnične izume od avtomoobilske svečke do okrogle televizije in njegovo afriško avanturo, ko je med letoma 1911 in 1914 v Togu vzpostavil prvo radiotelegrafsko povezavo med Afriko in Evropo ter ustvaril obsežen fond fotografskega gradiva, ki ga hrani Slovenski etnografski muzej. Vzporedno je skupaj z nemškim filmskim pionirjem Hansom Schomburgkom posnel tudi prvi igrani film v Afriki, iz katerega je kasneje zrasel žanr o Tarzanu.

Film Codelli je bil med letoma 2017 in 2019 prikazan na številnih slovenskih in mednarodnih filmskih festivalih ter je prejel več prestižnih nagrad; IRIS 2017, 1. nagrada; festivalu ALIVE Doc v ZDA, 2. nagrada, festivalu MASTER Doc, ZDA. 2. nagrada.

Prizor iz filmaPlakatLogotip Poletne muzejske noči