Slovenski etnografski muzej

Jahalna šola Kobilarne Lipica, Lipica 2020, foto Vid Rotar
Datum objave 
2. december 2022
Kaj 
Blog

V SEM nastaja ...

... fotografska razstava Podobe konjev in ljudi!

Na ogled od jutri, 3. decembra dalje!

Fotografska razstava dopolnjuje letošnjo osrednjo razstavo SEM Sveti konji – nebesni jezdeci in je darilo obiskovalcem za Ta veseli dan kulture. Pripravil jo je SEM v sodelovanju s Kobilarna Lipica - Lipica Stud Farm.

Na prvem delu razstave je na ogled izbor črno-belih fotografij iz fototeke SEM. Konji so bili v preteklosti zelo pogosti spremljevalci v človekovem vsakdanjem in prazničnem življenju, saj so mu služili kot glavno prevozno sredstvo, bili so mu v pomoč pri vsakdanjih kmečkih opravilih, s konji si je človek pomagal pri delu v gozdu … Razstava predstavlja tudi nekaj poklicev, povezanih s konji, ki pa so z uporabo sodobnejših delovnih strojev in prometnih sredstev zapadli v pozabo, na primer kovač, kolar, furman.

Drugi del fotografske razstave je nastal v sodelovanju s Kobilarno Lipica. Na sodobnih barvnih fotografijah so prikazani tako lipicanci kot tudi ljudje, ki v Kobilarni Lipica skrbijo za konje.

Pridi na Ta veseli dan kulture v SEM!

Vstop prost.

Prevoz tovora s konjsko vprego, Šmarca 1933, foto Peter NagličNastajanje fotografske razstave Podobe konjev in ljudiNastajanje fotografske razstave Podobe konjev in ljudiNastajanje fotografske razstave Podobe konjev in ljudi