Slovenski etnografski muzej

Srečanje na Dunaju
Datum objave 
9. november 2021
Kaj 
Blog
Kontakt 

Srečanje na Dunaju

SEM se v EU projektu Etnografski in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi (Taking Care. Ethnographic and World Cultures Museums as Spaces of Care) povezuje z 12 evropskimi etnografskimi muzeji. Projekt omogoča izmenjavo znanj in dobrih praks, prav tako pa tudi diskusije o izzivih in dilemah, s katerimi se muzealci srečujemo pri raziskovanju in predstavljanju zunajevropskih zbirk.

Prejšnji teden sta se predstavnika SEM v projektu, Tina Palaić in mag. Ralf Čeplak Mencin, po skoraj dveh letih ponovno v živo srečala s kolegi iz Weltmuseum Wien, ki vodijo projekt Taking Care. Na obisku se jim je pridružila umetnostna zgodovinarka Kanika Gupta iz Indije, ki je v SEM v okviru tega projekta opravila svojo rezidenco.

Dr. Christian Schicklgruber, kustos za himalajske in zbirke iz južne ter jugovzhodne Azije, je ekipi SEM razkazal izjemno raznovrstno indijsko zbirko. Še posebej so bili pozorni na glinene figure, saj podobno zbirko hrani tudi SEM.

Mag. Nadja Haumberger, kustosinja za zbirke iz podsaharske Afrike, jih je popeljala po razstavi Re:Present: Unlearning Racism, ki jo je pripravila skupaj z aktivisti in umetniki. Z razstavo so v muzeju naslovili teme rasizma, imperialne zapuščine in predstavljanja Drugega v muzejih.

Ogledali pa so si tudi razstavo Alma M. Karlin: Alone Around the World, pripravljeno na pobudo Pokrajinskega muzeja Celje. Po razstavi jih je popeljal Reinhard Blumauer, ki je skupaj z Barbaro Trnovec soavtor razstave. Odlično je bilo videti, da zgodba o pogumni Celjanki ponovno potuje!
_____________
Projekt Etnografski in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi (Taking Care. Ethnographic and World Cultures Museums as Spaces of Care) sofinancira EU v okviru programa Ustvarjalna Evropa.
#takingcareproject

Srečanje na DunajuSrečanje na DunajuSrečanje na Dunaju