Slovenski etnografski muzej

Pločevinasta škatla "mali kuhar". Foto: Dokumentacija SEM
Datum objave 
3. maj 2024
Kaj 
Blog

Se jih še spomnite? Pločevinasta škatla "mali kuhar"

Pločevinasto škatlo "mali kuhar" so v podjetju Saturnus začeli izdelovati leta 1938. Leta 1973 so v Glasu Saturnusa zapisali, da je bila na začetku dostopna le dobro situiranim meščanskim krogom, saj je sodila med luksuzne okrasne elemente stanovanj. Trideset let kasneje (1973) je bil izdelek dostopen najširšemu krogu potrošnikov.

Nekaj zanimivosti o Saturnusu

Podjetje Saturnus se je leta 2021 vpisalo med stoletnike. Ob ustanovitvi leta 1921 se je imenovalo Tovarna izdelkov iz pločevine in kovin Emil Lajovic & drug d.d. Ljubljana. Uradni dokumenti navajajo 30. junij 1921 kot datum registracije podjetja. Ime Saturnus je tovarna s prostori v Mostah dobila leta 1924.

Med drugo svetovno vojno so bili številni pločevinasti in kovinski izdelki del gospodinjstev, s proizvodnjo embalaže pa so oskrbovali tudi kemično, farmacevtsko in živilsko industrijo. Lazarević je ob njihovi 90-letnici zapisal, da so bile prepoznavne tudi Saturnusove škatle za kuhinjske potrebščine, pladnji, petrolejke, tlačilke za kolesa, pepelniki, žepne svetilke, škropilnice, pločevinaste igrače za otroke, zvonci za kolesa, ključi za odpiranje konzerv, … Leta 1948 so začeli proizvajati tudi svetlobna telesa in tako je 100 let po nastanku razvoj in proizvodnja svetlobne opreme za avtomobile glavna dejavnost podjetja HELLA Saturnus Slovenija.

Predmeti podjetja Saturnus so postali del zbirke slovenskih blagovnih znamk z različnimi donacijami in odkupi. Velik del predmetov je v zbirko podarila Radojka Verčko, hči Lovra Verčka, ki je bil zaposlen v Saturnusu od leta 1943, ko je nastopil delo inženirja praktikanta in bil pomembno gonilo podjetja vse do upokojitve, ko je bil vodja razvoja in investicij v podjetju. Tako je obsežna zbirka g. Verčka postala pomemben del naših zbirk. Glede na proizvodnjo škatel za izredno raznolike naročnike marsikdo doma hrani kakšno škatlo, krožnik ali kak drug pripomoček, ki je bil izdelan v Saturnusu, pa se tega sploh ne zaveda.

Na tej povezavi do spletne strani vam predstavljamo različne predmete, ki jih je izdelovalo podjetje Saturnus.