Slovenski etnografski muzej

Razstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprta
Datum objave 
31. marec 2023
Kaj 
Blog

Razstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprta

Včeraj smo odprli že tretjo razstavo ob 100-letnici SEM. Uvodoma je prisotne pozdravila direktorica SEM, Natalija Polenec, vpogled v zakulisje nastajanja razstave pa sta delila njena kustosa, Miha Špiček in Blaž Verbič.

Kustosa sta tudi vodila po razstavi in seznanila z zanimivostmi s terenskih raziskav Orlovih ekip, ki so v obdobju po drugi svetovni vojni na različnih območjih po Sloveniji zbirale gradivo in podatke o takratni kulturi in načinu življenja. To gradivo predstavlja enega od najpomembnejših fondov SEM.

Načeloma na terenu niso imeli težav in ljudje so jih povsod lepo sprejeli. Le na prvem terenu so bili nekateri ljudje do novih prišlekov z aktovkami malce nezaupljivi, a so se po pogovoru z župnikom pomirili. Zanimiv je tudi zapis Milka Matičetovega v dnevniku tretje terenske ekipe v Dekanih 1949: "V Kolombarju je Orel povsod 'dobro naletel', v Tinjanu pa so nekateri člani imeli malo smole. Juvančiču je neka ženska ušla, ko je privlekel ven zvezek. Etnografu se vse primeri!" Ker pa Orel ni nič prepuščal naključju, so se tudi na nezaupljivost ljudi predhodno pripravili. V ta namen so s seboj nosili cigarete, tobak in bonbone, nekajkrat pa so tudi pomagali kmetom pri raznih opravilih in si s tem pridobili njihovo zaupanje.

Zgodbe s terena je podkrepila prava primorska fokača, ki je prispela iz Izole, hvala Art Kavarni Odeon.

Razstava bo na ogled do 25. junija. Foto: Blaž Verbič in Pika Vrčkovnik

Razstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprtaRazstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprtaRazstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprtaRazstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprtaRazstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprtaRazstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprtaRazstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprtaRazstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprtaRazstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprtaRazstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprtaRazstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprtaRazstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprtaRazstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprtaRazstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprtaRazstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprtaRazstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprtaRazstava Peš, s kolesom, vlakom in tovornjakom Terenske raziskave Orlovih ekip je odprta