Slovenski etnografski muzej

JOCA JAMŠEK
Datum objave 
1. december 2022
Kaj 
Blog

Po darilo v SEM! Praznični SEMenj slovenskih rokodelcev

#3 Tretja četverica sodelujočih ustvarjalcev se predstavi:

… rokodelce smo povprašali, kaj je bilo njihovo najljubše darilo iz otroštva …

  • IVANEC, IVANA DRAKULIĆ

"Spomnim se Miklavževega darila, ko sva z bratom vsak v vojem škornju na oknu (slovaški običaj) naška krasno pobarvanko Kremenčkovi in flomastre. Skupno sva še dolgo v večer barvala in gledala, katero barvo kdo trenutno uporablja."

Znamka Ivanec, ki jo ustvarja in oblikuje Ivana Drakulić, se bo na sejmu predstavila z ročno kvačkanimi kapami, trakovi, igračami in okraski. Izdelke zaznamuje barvitost in mehkoba naravnih materialov.   

  • JOCA JAMŠEK

"Spomnim se majhne, otroške diatonične harmonike (z gumbi) v roza barvi, z narisanimi metulji in imenom Maja, ki jo je sorodnica za darilo prinesla iz Nemčije."

Vsestranska ustvarjalka Joca Jamšek se poklicno ukvarja z grafičnim in unikatnim oblikovanjem, med katerimi so uporabni in dekorativni izdelki iz stekla in naravnih materialov (glina, les, savski prodniki, herbariziralne rastline). Na SEMnju se bo predstavila s cvetnimi slikami in izdelki iz njih.

  • GALERIJA IDRIJSKE ČIPKE STUDIO KODER

Sonja Koder: "Iz mojega otroštva, to je bilo v šestdesetih letih prejšnjega stoletja, se najbolj spomnim zelo majhnega, a zame za tiste čase zelo dragocenega darila - rdečega kemičnega svinčnika. Prvič sem ga videla pri sošolki. Prinesla ji ga je teta iz Italije. Tudi jaz sem si ga močno želela, a mi ga starši niso hoteli kupiti. Potem pa mi ga je prinesel Miklavž. Še zdaj voham tisti vonj po rdeči barvi. Napisal mi je, da mi ga je prinesel zato, ker sem pridna punčka in lepo pišem. In jaz sem verjela in bila nepopisno srečna."

Studio Koder je bil ustanovljen leta 1990 in združuje arhitekturo in oblikovanje ter prodajno galerijo idrijskih čipk. V njem oblikujejo in izdelujejo izdelke z ročno klekljano idrijsko čipko za opremo interiera, za poslovna in protokolarna darila, darila za osebne praznike, rojstva, poroke, itd.

  • DELAVNICA KOSMAČ

"Spomnim se darila - igre preskok."

Delavnica Kosmač je rokodelska, mojstrska delavnica domače in umetnostne obrti. V njej izdelujejo lesene izdelke iz etnološke dediščine, od čevljarskih svetilk, poslikanih panjskih končnic, pastirskih sončnih ur, do različnih iger. Na SEMnju se boste na njihovi stojnici lahko preizkusili v igranju miselnih iger.

Nakupi izdelek lokalnega rokodelca in podpri domače ustvarjalce!

SEMenj bo potekal v soboto, 3. decembra od 10.00-17.00, v 2. nadstropju Slovenskega etnografskega muzeja, Metelkova 2, Ljubljana.

V pritličju muzeja vas v Trgovini SEM pričaka bogat nabor izdelkov prek 60 slovenskih ustvarjalcev.

Vstop prost!

DELAVNICA KOSMAČ (www.leseno.org)DELAVNICA KOSMAČ (www.leseno.org)JOCA JAMŠEKGALERIJA IDRIJSKE ČIPKE STUDIO KODERGALERIJA IDRIJSKE ČIPKE STUDIO KODERIVANEC, IVANA DRAKULIĆIVANEC, IVANA DRAKULIĆ