Slovenski etnografski muzej

IVANA MIKUŽ, LANENE ŽENE
Datum objave 
30. november 2022
Kaj 
Blog

Po darilo v SEM!  Praznični SEMenj slovenskih rokodelcev

#2 Druga četverica sodelujočih ustvarjalcev se predstavi:

… rokodelce smo povprašali, kaj je bilo njihovo najljubše darilo iz otroštva …

  • UNIKATNO MIZARSTVO, Anton Kosmač

"Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, ko sem dobil za Miklavževo prve smučke"

Anton Kosmač se v svoji mizarski delavnici v Poljanski dolini že več kot 20 let ukvarja z obrtniškim mizarstvom. Lastnosti kot sta vztrajnost in občutljivost do najmanjših detajlov je razvil že kot olimpijski maratonec. Danes z isto vnemo in pozornostjo do detajlov najlepše primerke lesa ročno oblikuje v funkcionalno in estetsko dovršene kose pohištva. Na sejmu se bo predstavil z blazinami iz cemprinovih ostružkov Biopina, repliko zibelke iz 19. stoletja iz Cerkljanskega pogorja, nočno omarico iz orehovega lesa in s servirnimi deskami iz orehovega lesa.

  • LUCIJA TIČAR

"Še danes se rada spominjam darila Miklavža: knjigice Muca Copatarica!"

Lucija Tičar je upokojena glasbenica, ki je ustvarjalni navdih prenesla z glasbila na pletilki in volneno prejo.

  • IVANA MIKUŽ, Lanene žene

"Najbolj se mi je vtisnila v spomin nova obleka, ki mi jo je sešila moja mama."

Lanene žene so skupina žensk iz Črnega Vrha. Na tej planoti je bila vse do 60. let prejšnjega stoletja še ohranjena  pridelava lanu. Danes skušajo to tradicijo obuditi in znanje prenesti tudi na mlade. Ivana Mikuž je upokojenka, ki se je po upokojitvi naučila presti, kasneje pa tudi tkati različne izdelke iz lanu, s katerimi se tudi predstavlja na sejmu.

  • GUILLERMO ESCALANTE in KIM GERM, Lončarski stelje SEM

"Gumijaste živalce, ki mi jih je prinesel oče, še posebej figurica v obliki leva, ki mi jo je nekdo ukradel v vrtcu. Najmočnejši del spomina je vonj gume."

Kim in Guillermo se bosta predstavila s skodelicami vrednot. To so skodelice, ki te spomnijo na izvor našega obstoja in te ob pitju kave ali čaja postavijo v stik s samim seboj.   

Nakupi izdelek lokalnega rokodelca in podpri domače ustvarjalce!

SEMenj bo potekal v soboto, 3. decembra od 10.00-17.00, v 2. nadstropju Slovenskega etnografskega muzeja, Metelkova 2, Ljubljana.

V pritličju muzeja vas v Trgovini SEM pričaka bogat nabor izdelkov prek 60 slovenskih ustvarjalcev.

Vstop prost!

Unikatno mizarstvo, ANTON KOSMAČUnikatno mizarstvo, ANTON KOSMAČIVANA MIKUŽ, LANENE ŽENELUCIJA TIČARLUCIJA TIČARGUILLERMO ESCALANTE in KIM GERM, Lončarski atelje SEMGUILLERMO ESCALANTE in KIM GERM, Lončarski atelje SEM