Slovenski etnografski muzej

Praznični SEMenj slovenskih rokodelcev
Datum objave 
30. november 2022
Kaj 
Blog

Po darilo v SEM!  Praznični SEMenj slovenskih rokodelcev

#1 Prva peterica sodelujočih ustvarjalcev se predstavi:

… rokodelce smo povprašali, kaj je bilo njihovo najljubše darilo iz otroštva …

  • SILVESTER BEIGOT

"Najbolj vesel sem bil lesenih smučk! Bil sem učenec tretjega razreda osnovne šole. Oče je smučke izdelal sam, za moj rojstni dan."

Silvester Beigot je ljubitelj narave in vsega, kar je z njo povezano. Po poklicu mizar, z lesom se ljubiteljsko ukvarja že od otroštva, saj je bil njegov oče tesar. Ustvarja predvsem uporabne izdelke, ročno, na način kot so to delali naši predniki (pručke, kuhinjske deske, mize in klopi).

  • KSENIJA BARAGA. BARAGAGA

"DARILO= KOTALKE :-))"

Akademska slikarka Ksenija Baraga je iz svoje ljubezni in znanja do tekstila in pletenin ustvarila malo modno domačo obrt imenovano Baragaga. Pletenine Baragaga obujajo in posodabljajo slovensko etnološko in likovno dediščino.

  • TINA KODER GRAJZAR, avtorska idrijska čipka

"Od daril se mi je v otroštvu v spomin najbolj vtisnila moja prva Barbika, ki mi jo je pri stari mami in starem atu prinesel Miklavž. To je bila za tiste čase res sanjska punčka (pri nas se jih še ni dobilo) in postala jem oja zvesta spremljevalka in navdih za številne bolj ali manj posrečene 'modne kreacije'".

Oblikovalka sodobne idrijske čipke Tina Koder Grajzar že več kot 15 let ustvarja inovativne, uporabne izdelke, klekljane po lastnih avtorskih vzorcih. Za SEMenj bo pripravila izbor čipkastega nakita in drobnih okrasnih predmetov, primernih za praznična obdarovanja. Klekljaricam pa bodo na voljo tudi vzorci z božično-novoletno motiviko.

  • ALJAŽ VIDRAJZ, mozaicist

"Spomin na darilo iz otroštva - lego kocke je v meni še kako živ. Mozaik je tehnika, ki iz nas vleče otroško igrivost. Kot tedaj, se tudi danes igram s kockami, če da teh dandanes nikoli na zmanjka, saj so te v obliki mozaičnih gradnikov - teser, ki jih vsako posebej odsekam z mozaičnim kladivcem."

Mojster mozaika Aljaž Vidrajz bo na SEMnju s tradicionalnimi orodji in materiali predstavil izdelavo mozaika – morine šape, ujete v marmor, spoj tradicije, obrtništva in ljubezni do detajlov.

  • FLORORO, Mateja Podkrajšek in Blažka Drnovšek

Blažka: "Iz otroštva se najbolj spominjam božičnega darila pri babici, ko sem dobila velikoooo punčko oblečeno v, za devetdeseta tipično, fluoroscentno roza-zeleno trenirko. Še danes jo imam in še vedno sem ponosna nanjo."
Mateja: "Floki, čisto pravi beli mucek, ki ga je prinesel Božiček."

Flororo sta prijateljici Mateja in Blažka. Skupaj ustvarjata naravne dišeče izdelke za dušo in dom. Na SEMnju se bosta predstavili s solnimi kopelmi, mili in dišečimi okraski za jelko v treh vonjih: Medeno srce, Gozdni duh in Kresna noč.

Nakupi izdelek lokalnega rokodelca in podpri domače ustvarjalce!

SEMenj bo potekal v soboto, 3. decembra od 10.00-17.00, v 2. nadstropju Slovenskega etnografskega muzeja, Metelkova 2, Ljubljana.

V pritličju muzeja vas v Trgovini SEM pričaka bogat nabor izdelkov prek 60 slovenskih ustvarjalcev.

Vstop prost!

Aljaž Vidrajz, mozaicistAljaž Vidrajz, mozaicistKsenija Baraga, BARAGAGAKsenija Baraga, BARAGAGASilvester BeigotSilvester BeigotTina Koder Grajzar, avtorska idrijska čipkaTina Koder Grajzar, avtorska idrijska čipkaFLORORO, Mateja Podkrajšek in Blažka DrnovšekFLORORO, Mateja Podkrajšek in Blažka Drnovšek