Slovenski etnografski muzej

Panjske končnice
Datum objave 
4. maj 2022
Kaj 
Blog

Panjske končnice, neprecenljive zgodbe iz preteklosti

.... ki ji bodo otroci spoznavali to soboto ob 11.00 na delavnici Panjske končnice: označi čebeli pot do panja, na kateri bodo svojo panjsko končnico tudi poslikali ...

Poslikane panjske končnice so izvirna zvrst ljudske umetnosti, ustvarjene večinoma od in za pripadnike nižjih (kmečkih) družbenih plasti na Slovenskem. Poznamo jo na ozemlju od južne Koroške, severozahodne slovenske Štajerske, osrednje in severne Kranjske do dela Goriškege.  

Pojavile so se v drugi polovici 18. stoletja, doživele svoj razcvet v obdobju med letoma 1820 in 1880 ter spričo spremenjenih ekonomsko-socialnih in duhovnih razmer zamrle v začetku 20. stoletja.

Nastale so ob sezonskem prevažanju čebeljih panjev na pašo: po sličicah so razločevali panje in lastništvo.

V nasprotju z motiviko na predmetih drugih zbirk ljudske likovne umetnosti, ki izhaja iz religioznega sveta, se na panjskih končnicah pojavljajo številni prizori iz vsakdanjega življenja.

Zbirka SEM obsega 754 predmetov, ki so z etnološkega vidika pomembni kot mediji za razkrivanje odnosa do sveta tako njihovih ustvarjalcev kot tudi porabnikov.

  • Za delavnico Panjske končnice: označi čebeli pot do panja je na voljo še nekaj prostih mest, obvezna prijava na katarina.nahtigal@etno-muzej.si (do petka, 6. maja, do 12.00).
  • Delavnico bo vodila muzejska pedagoginja Katarina Nahtigal.
  • Delavnica za otroke 5+,  vstopnina 5 eur.

20. maja praznujemo svetovni dan čebel!

Panjske končnicePanjske končnicePanjske končnicePanjske končnice