Ozimnica
Pozno poletje in zgodnja jesen je čas za spravilo različnih vrst sadja in zelenjave.
Da imamo okus domačega in raznolikega še v hladnejšem delu leta, si pripravljamo ozimnico. Danes veliko živil zmrzujemo, ena najstarejših načinov shranjevanja živil pa je tudi vlaganje.
Otroci, ste že kdaj pomagali vlagati kumarice, paprike ali kakšno drugo zelenjavo, skuhali omako in jo shranili v kozarce? V tesno zaprte kozarce shranimo tudi doma skuhano marmelado iz sadja. Če bi se radi preizkusili v kuhi marmelade, otroci vabljeni to nedeljo ob 16.uri v SEM, da skupaj eno (za)kuhamo - marmelado seveda!
Recept za pletenico
Doma pa si lahko po receptu našega Malega mojstra in njegovega gosta kuharja Blaža spečete še svežo pletenico, ki se odlično poda z domačo marmelado.
Pa veselo v jesenski čas!
Foto: Gospodinje pri kuhanju; Obiranje sadja; Spravilo pridelka, hrani Dokumentacija SEM
V SEM nadaljujemo z obeleževanjem naziva Slovenija - Evropska gastronomska regija 2021 in vam predstavljamo vsebine iz naših zbirk, ki so povezane s hrano.