Slovenski etnografski muzej

Molža koz, Dolška planina, foto Jernej Šušteršič, 1951. Hrani Dokumentacija SEM.
Datum objave  
24. avgust 2023
Kaj 
Blog

Mleko, mleko, mleko ... maslo, sir skuta

Maslo se prideluje iz smetane s svežega ali prekuhanega mleka. V preteklosti so ga medli v različno oblikovanih pinjah, z glinastimi motivnicami, manjše količine smetane pa kar s kuhalnico. Maslo so oblikovali v modelih za maslo ali z rokami v manjše štruce.

Sir so domači ali najeti sirarji pridelovali s segrevanjem sladkega ali posnetega kislega mleka. Tehnike pridelave sira so se zboljšale v drugi polovici 19. stoletja, po 1. svetovni vojni so ga izvažali. Sedaj ga pripravljajo industrijsko ali v manjših količinah na planinah, kmetijah in v mlekarnah.

Skuta je izdelek, ki nastane pri sirjenju ali kuhano in zapečeno kravje mleko po telitvi. V srednjem veku so bile znane dajatve v skuti. Ob koncu 20. stoletja so jo začeli v večjih količinah uporabljati v prehrani, kozmetiki in zdravilstvu.

Načini in pripomočki za predelavo mleka so na ogled na stalnih razstavah Med naravo in kulturo ter Človek in čas: Prvih 100! Vabljeni v SEM!

#SEM #SEM100 #etnografskimuzej #ethnographicmuseum

Molža koze, Planina v Lazu, 1. polovica 20. stol., foto: Janko Ravnik. Hrani Dokumentacija SEM.Molža, Ziljska dolina, foto: Jernej Šušteršič, 1951. Hrani dokumentacija SEM.