Mleko, mleko, mleko ... maslo, sir skuta
Maslo se prideluje iz smetane s svežega ali prekuhanega mleka. V preteklosti so ga medli v različno oblikovanih pinjah, z glinastimi motivnicami, manjše količine smetane pa kar s kuhalnico. Maslo so oblikovali v modelih za maslo ali z rokami v manjše štruce.
Sir so domači ali najeti sirarji pridelovali s segrevanjem sladkega ali posnetega kislega mleka. Tehnike pridelave sira so se zboljšale v drugi polovici 19. stoletja, po 1. svetovni vojni so ga izvažali. Sedaj ga pripravljajo industrijsko ali v manjših količinah na planinah, kmetijah in v mlekarnah.
Skuta je izdelek, ki nastane pri sirjenju ali kuhano in zapečeno kravje mleko po telitvi. V srednjem veku so bile znane dajatve v skuti. Ob koncu 20. stoletja so jo začeli v večjih količinah uporabljati v prehrani, kozmetiki in zdravilstvu.
Načini in pripomočki za predelavo mleka so na ogled na stalnih razstavah Med naravo in kulturo ter Človek in čas: Prvih 100! Vabljeni v SEM!
#SEM #SEM100 #etnografskimuzej #ethnographicmuseum