Slovenski etnografski muzej

Kosova zbirka japonske umetnosti
Datum objave 
29. april 2024
Kaj 
Blog

Kosova zbirka japonske umetnosti

Ob današnjem sončnem, skoraj poletnem dnevu, se prileže oči odpočiti tudi na lepih umetnostih. Tokrat vabimo k listanju po Kosovi zbirki japonske umetnosti, ki jo hranimo v SEM.

Zbirka ima ime po pokojnem dr. Francetu Kosu, ki je od leta 1959 do 1962 deloval kot Jugoslovanski veleposlanik na Japonskem. Pred 2. svetovno vojno je bil zaposlen v Slovenskem etnografskem muzeju kot kustos. Po stroki je bil umetnostni zgodovinar ter je v letih službovanja na Japonskem kot ljubitelj in poznavalec odkupil in zbral obsežno zbirko japonskih slik, grafik in keramike ter porcelana.

Zbirka vsebuje 27 slik na svili in papirju, dva zvitka (scrolla), 10,12 in 3,97 m dolga papirnata zvitka, ki prikazujeta risani zgodbi in album z dvajsetimi risbami na riževem papirju. Pridobljena je bila sistematično. Časovni razpon obsega obdobje med 17. in 20. stoletjem, največ slik ter eden od zvitkov pa so nastali v sredini 17. stoletja in so narejeni v tehniki šole »Kano«. Večina del ima umetniški certifikat.

Kosova zbirka japonske umetnostiKosova zbirka japonske umetnostiKosova zbirka japonske umetnostiKosova zbirka japonske umetnostiKosova zbirka japonske umetnostiKosova zbirka japonske umetnostiKosova zbirka japonske umetnostiKosova zbirka japonske umetnosti