Slovenski etnografski muzej

Foto s stalne razstave Med naravo in kulturo: Tomo Jeseničnik
Datum objave 
25. marec 2022
Kaj 
Blog

Barvarstvo in modrotiskarstvo

V SOBOTO, 2. aprila, ob 11h vabimo vaše najmlajše (5+) na delavnice tiskanja vzorcev na blago s posebnimi modeli ter na spoznavanje izročila barvarstva in modrotiskarstva!

☑️ Modrotiskarstvo je bilo na Slovenskem vzporedna obrtna in manufakturna dejavnost barvarstva v mestih in na podeželju od 1. polovice 19. stoletja. Prvič pa je bilo omenjeno že v 17. stoletju!

☑️ Njegova posebnost, katere izvir sega v izročilo evropskega ter še starejšega vzhodnoazijskega barvarstva, je tiskanje vzrocev na blago s posebnimi lesenimi in kovinskimi modeli.

❌ V drugi polovici 19. stoletja je se je pod vplivom razvijajoče se industrije in tujega uvoženega blaga, začela poraba barvanega in tiskanega domačega platna zmanjševati. Posledično se je pričelo zmanjševati število barvarjev, modrotiskarska obrt pa je na Slovenskem propadla že pred 1. svetovno vojno.

Več informacij o delavnici: Potiskani pogrinjki, ustvarjalna delavnica Malega mojstra za otroke
Vstopnina 5 eur, k prijavam vabimo do petka, 1. aprila, na katarina.nahtigal@etno-muzej.si!

Na fotografiji: modeli za potisk, modrotiskarski izdelek, skrajno desno: modrotiskarski vzročnik iz barvarske delavnice Franceta Pokorna, Škofja Loka, konec 19. ali začetek 20. stol.