Slovenski etnografski muzej

Podelitev listine o vpisu na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva
Datum objave 
22. maj 2023

Podelitev listine o vpisu na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva

Decembra 2022 je bil na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisan element Tradicije reje lipicancev. Poleg Slovenije, ki je imela vodilno vlogo, so pri multinacionalni nominaciji sodelovale še Avstrija, Bosna in Hercegovina, Hrvaška, Italija, Romunija, Madžarska in Slovaška.

V soboto 20. maja 2023, je v Lipici v sklopu prireditve Dan lipicanca potekala slovesnost na kateri je ministrica za kulturo dr. Asta Vrečko podelila listino o vpisu na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Listino je v imenu Kobilarne Lipica prevzela direktorica kobilarne ga. Tatjana Vošinek Pucer, v imenu Združenja rejcev lipicanca Slovenije pa g. Klemen Turk.

Navzoče so pozdravili in se vsem sodelujočim zahvalili za sodelovanje, še posebej MK in SEM: Tatjana Vošinek Pucer (Lipica), Matevž Frangež (MGRT), Špela Spanžel (MK) in Asta Vrečko (MK). Podelitve sta se kot predstavnici SEM udeležili direktorica Natalija Polenec in kustosinja Adela Pukl.

Podelitev listine o vpisu na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštvaPodelitev listine o vpisu na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštvaPodelitev listine o vpisu na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštvaPodelitev listine o vpisu na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštvaPodelitev listine o vpisu na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštvaPodelitev listine o vpisu na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštvaPodelitev listine o vpisu na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva