V Register vpisana nova enota – Žganjekuha
Na predlog Slovenskega etnografskega muzeja/Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine je Ministrstvo za kulturo v Register nesnovne kulturne dediščine vpisalo že 134. enoto z imenom Žganjekuha.
Žganjekuha je proces pridobivanja naravnega žganja z vrenjem in destilacijo različnih sort sadja ali grozdnih tropin, gozdnih sadežev, zelišč idr. Dejavnost je znana po vsej Sloveniji, razlikuje se po lokalnih sestavinah in recepturah. Za kuho je potrebna namenska oprema, najpomembnejši je kotel.
Ob enoti je bilo identificiranih več nosilcev, ki se v Registru ne bodo evidentirali.
Pobudi za vpis žganjekuhe v Register sta na Koordinatorja naslovila Matjaž Pikl in Nastja Ivanuša kot predstavnica Društva ljubiteljev domače žganjekuhe.
V Register je trenutno vpisanih 134 enot in 401 nosilec nesnovne kulturne dediščine. Naslednji rok za oddajo pobud za vpis v Register je 15. september 2025.