Slovenski etnografski muzej

Gostujoča razstava Poljske jaslice
Kje 
Razstavna hiša
Od 
21. november 2023
Do 
28. januar 2024

Poljske jaslice

Slovenski etnografski muzej (SEM) v svojem jubilejnem letu, ko praznuje 100-letnico svojega obstoja, razstavno dejavnost nadaljuje z gostujočo razstavo Poljske jaslice, ki jo je pripravil Državni etnografski muzej v Varšavi v sodelovanju s SEM.

Razstava sodi tudi med dejavnosti, povezane z obeleževanjem 20-letnice Unescove Konvencije o varovanju nesnovne kulturne dediščine. Slovenski etnografski muzej namreč od leta 2011 (po sklepu Ministrstva za kulturo RS) opravlja naloge  Koordinatorja varstva  nesnovne kulturne dediščine. Izdelovanje in postavljanje jaslic v božičnem času sodi med nesnovno kulturno dediščino; enota Jasličarstvo je vpisano v Register nesnovne kulturne dediščine Slovenije.

Podobno kot v Sloveniji tudi na Poljskem v božičnem času postavljajo jaslice. Na razstavi so na ogled različni tipi jaslic in jaslice, značilne za posamezne dele Poljske ter likovne upodobitve Kristusovega rojstva, ki so delo ljudskih umetnikov.

Posebej opozarjamo na krakovske jaslice, ki jih vsako leto izdelujejo v Krakovu in so prepoznavne po vključevanju tamkajšnje arhitekture. Zaradi pomena, ki ga imajo za prebivalce mesta, je bila Tradicija jaslic v Krakovu leta 2018 vpisana na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Na razstavi si lahko ogledate tudi film, ki je nastal ob pripravi nominacije.

»Božične jaslice so med najznačilnejšimi predmeti poljske folklore. Priljubljene so bile predvsem v 19. in na začetku 20. stoletja, v t. i. zlatem obdobju ljudske kulture. Kljub številnim preobrazbam pa so žive še danes. Čeprav jaslice poznajo v vseh krščanskih deželah po svetu, imajo v nekaterih državah ali celo posameznih regijah posebne prepoznavne značilnosti; tako tudi poljske jaslice.
Upodobitve Kristusovega rojstva so kot ogledalo, v katerem se zrcali realnost časa njihovega nastanka. Ne odražajo zgolj aktualnih družbenih in političnih vprašanj, temveč poudarjajo tudi kulturne in posamezne tipične lastnosti svoje regije.
V ljudskih jaslicah se prepletajo verski in posvetni, vzvišeni in igrivi, lokalni in univerzalni, sodobni in brezčasni motivi. Na razstavi, na kateri so predstavljene vse vrste poljskih ljudskih božičnih jaslic, sta poudarjena predvsem njihov lokalni kontekst in zgodovina.«
– Małgorzata Kunecka, kustodinja razstave


-----------------------------------------------------------
Razstavo je pripravil Državni etnografski muzej v Varšavi v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem.  
Kustodinja razstave: Małgorzata Kunecka, Nacionalni etnografski muzej v Varšavi, Poljska
Koordinatorka razstave v SEM: dr. Nena Židov, Slovenski etnografski muzej

 

Povezani dogodki

Rdeča nit: Fant, petelin in 12 mesecev
14.12.2023
Po preteklosti in domišljijskih deželah bomo decembra potovali s pripovedovanjem poljskih pravljic...
Razstavna hiša
četrtek, 14. december 2023 - 18:00
Poljske jaslice
21.11.2023
Slovenski etnografski muzej (SEM) vas v torek, 21. novembra 2023 ob 18.00, vabi na odprtje...
Razstavna hiša
torek, 21. november 2023 - 18:00