Slovenski etnografski muzej

Belo zlato, vodeni ogled s kustosinjo razstave Tino Palaić in gostjo Ano Reberc
Where 
The first floor of exhibition house
When 
Saturday, 17. June 2023 - 20:00
Duration 
1 hour
Contact 
386 (0) 1 300 87 45
Price 
Vstop prost.


Belo zlato, vodeni ogled s kustosinjo razstave Tino Palaić in gostjo Ano Reberc

Spoznajte zgodbo o surovini, ki je soustvarila globalni kapitalistični sistem in s tem sooblikovala svet, v katerem živimo. To je zgodba o bombažu.

Razstava zgodbo bombaža osvetljuje z dvema zbirkama SEM iz začetka 20. stoletja: z misijonarsko zbirko iz Bengalije v vzhodni Indiji in z zbirko barona Antona Codellija in njegovega sodelavca Lea Poljanca iz Toga. Izbrani predmeti, kot so tekstilni izdelki ter indijski tiski božanstev in motivov iz vsakdanjega življenja, pa tudi fotografsko in filmsko gradivo iz Toga, osvetljujejo proizvodnjo bombaža in oblačilno kulturo v obeh deželah.

Razstava predstavlja tudi sodobne izzive pridelovalcev bombaža, ki so tesno vpeti v globalni kapitalistični sistem. V začetku leta 2022 sta se v indijski zvezni državi Odiša in v afriški Republiki Togo s pridelovalci bombaža in drugimi akterji v tej industriji pogovarjali dr. Kanika Gupta (Indija) in Ana Reberc (Slovenija). Njune raziskovalne izsledke izpostavlja avdiovizualno gradivo.

Razstavo si boste ogledali v družbi kustosinje razstave Tine Palaić in gostje Ane Reberc, ki je za razstavo osvetlila aktualne izzive pridelovanja bombaža v Togu. Tja je odpotovala marca 2022, kjer se je z agronomi, pridelovalci bombaža in predstavniki nevladnih organizacij pogovarjala o vplivu podnebnih sprememb na gojenje bombaža ter beležila strategije, s katerimi poskušajo težave premagovati. Ana je kritična psihologinja in sociologinja kulture ter mlada raziskovalka na Inštitutu za slovensko izseljenstvo in migracije na ZRC SAZU.

 

Slovenski etnografski muzej sodeluje v projektu Etnografski muzeji in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi (2019–2023), ki ga sofinancira program Ustvarjalna Evropa. Projekt povezuje trinajst evropskih etnografskih muzejev in jih umešča v aktualne razprave o podnebnih spremembah. Sodelujoči muzeji v ospredje postavljajo ekološko znanje, ki ga lahko odkrivamo v zunajevropskih zbirkah, pri tem pa izpostavljajo dvoje: pomen skrbi za ohranjanje planeta in za ustvarjanje nujnih sprememb v sodelovanju z ljudmi, ki jim zunajevropska dediščina pripada in ki jih podnebne spremembe tudi najmočneje prizadevajo.

SEM se v to temo vključuje z eksperimentalno razstavo o izjemno pomembni surovini, ki je soustvarila globalni kapitalistični sistem in s tem sooblikovala svet, v katerem živimo. Ta surovina je bombaž.


Število oseb na vodstvu je omejeno. Najave so obvezne na blagajna@etno-muzej.si ali v delovnem času muzeja na T: 01 / 3008 745. Po opravljeni rezervaciji svojo vstopnico lahko prevzamete na recepciji SEM na dan dogodka do petnajst minut pred začetkom dogodka.