Slovenski etnografski muzej

Razstavna hiša SEM
Datum objave 
18. May 2021

Slovenski etnografski muzej vabi na obisk za Mednarodni muzejski dan 2021

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej
17. maj 2021

Slovenski muzeji se tudi letos že tradicionalno pridružujejo praznovanju Mednarodnega muzejskega dne, ki ga v Sloveniji organizira ICOM Slovenija. Obeležil ga bo v torek, 18. maja  s prostim vstopom in vabilom na ogled svojih novih, občasnih in stalnih razstav. Te razstave prek muzejskih zbirk in drugega gradiva so različne predstavitve interpretacij preteklosti ter ponujajo refleksije spominov in jih povezujejo s sodobnostjo.

Letošnja tema mednarodnega muzejskega dne ICOM (Prihodnost muzejev: Okrevanje in novi izzivi) se zavzema in promovira muzeje kot aktivne soustvarjalce družbe in pomembne gonilne sile, ki imajo moč  inovativnega oživljanja kulture in dediščine v soočanju z izzivi post-epidemiološke krize za graditev muzejev prihodnosti.  

Slovenski etnografski muzej sledi tovrstnim pobudam, osredotočenim na vlogo muzejev kot nosilcev sprememb s spodbujanjem dialoga o večplastnem razumevanju časa prek svojih razstav in drugih aktivnosti.

Od aprila naprej sta v razstavni hiši SEM na ogled dve novi razstavi. Razstava La Doctora: Življenje in delo slovenske znanstvenice v Paragvaju, ki jo je zasnoval SEM, je posvečena dr. Branislavi Sušnik (1920 – 1996), pomembni raziskovalki slovenskega porekla, ki je svojo znanstveno in raziskovalno delo s področja etnologije, antropologije in etnolingvistike posvetila staroselskim ljudstvom Paragvaja. Potujoča razstava Japonske fundacije Sprevod nadnaravnih bitij yōkai iz Japonske pa je svojo pot po svetu začela prav v Slovenskem etnografskem muzeju 22. aprila in prvič slovenski publiki razkriva edinstveno japonsko kulturo yōkaija o nadnaravnih skrivnostnih bitjih oziroma pošastih, upodobljenih na zvitkih in lesoreznih tiskih ter v drugih medijih.

Izpostaviti gre tudi letošnja gostovanja in sodelovanje SEM z več muzejih v Sloveniji in tujini. S strokovnimi prispevki in izborom predmetov iz zbirk SEM se je muzej pridružil naslednjim razstavnim projektom:
Z zbirko tematskih panjskih končnic in s strokovnim prispevkom dr. Bojane Rogelj Škafar z naslovom Likovne sledi političnega dogajanja na Slovenskem s konca 18. stoletja in iz prve polovice 19. stoletja v zbirkah Slovenskega etnografskega muzeja sodeluje na razstavi Ljubljanski kongres 1821, ki jo pripravlja Mestni muzej Ljubljana (njeno odprtje bo 17. junija 2021). Izbor petih poslikanih panjskih končnic iz zbirke SEM bo dobil stalno mesto v posebni vitrini na novi stalni razstavi Živeti skupaj. O čebeli in človeku. Čebelarskega muzeja v Radovljici (od 21. maja 2021). Izbor je pripravila dr. Bojana Rogelj Škafar, kustosinja za ljudsko likovno umetnost in slikovne vire.

V tujini pa se SEM predstavlja na več institucionalni razstavi, ki pod naslovom Odhajanje v nove svetove pripoveduje o raziskovalcih, pustolovcih in popotnikih …in njihovih srečevanjih in odkritjih novih svetov. Razstava je na ogled v razstavišču gradu Schallaburg, v Schallaburgu, Avstrija od 20 . marca 2021 do 7. novembra 2021. Na tej obsežni razstavi je razstavljenih 25 predmetov iz afriške zbirke SEM (iz Knobleharjeve, Codellijeve in Schweglove zbirke), kar je prispevek dr. Marka Freliha, kustosa za afriške zbirke v SEM, ki v razstavni publikaciji osvetljuje znamenitega slovenskega misijonarja in raziskovalca dr. Ignacija Knobleharja kot pionirja raziskav Belega Nila.

Razen tega med 20. in 21. majem 2021 SEM v sodelovanju z etnologinjo Vlasto Mlakar organizira že 5. seminar za etnobotaniko, letos na temo Nabiralništvo - med nagonom in kulturo. Seminar bo potekal preko spleta.

Mednarodni muzejski dan 2021