Slovenski etnografski muzej

Poster je del indijsko-bengalske zbirke v Slovenskem etnografskem muzeju. Prikazuje moderno indijsko žensko, kot so si jo zamišljali v začetku 20. stoletja.
Datum objave 
14. May 2021
Contact 

Spletni pogovor z aktivistko v rezidenci Kaniko Gupta

Na spletnem dogodku 13. maja 2021 smo gostili umetnostno zgodovinarko Kaniko Gupta, našo bodočo aktivistko v rezidenci v sklopu projekta Taking Care – Etnografski in muzeji svetovnih kultur kot prostori skrbi.

Kanika Gupta je z udeleženci dogodka delila svojo vizijo in razumevanje projektne rezidence, v kateri se ukvarja z indijsko zbirko SEM. Na podlagi svojega dosedanjega raziskovanja te zbirke in številnih pogovorov s kustosom mag. Ralfom Čeplakom Mencinom in vodjo projekta Taking Care v SEM Tino Palaić je Kanika Gupta pripravila umetniški performans, ki ga bo izvedla ob svojem prihodu v Slovenijo. Z njim bo odprla vprašanja podnebnih sprememb, človekovega vpliva na okolje in staroselskih praks ter vrednot, ki nam lahko pomagajo pri razmišljanju o tem, kakšno prihodnost si želimo in katere korake izbirati, da bi jo uresničili. Podlaga za njen performans je starodavni indijski mit o ženski in drevesu, ki ga rezidentka preplete s tradicionalnimi indijskimi plesnimi praksami.

V pogovoru je Kanika Gupta z nami delila tudi napovednik za svoj dokumentarni film z naslovom It was in Spring / Bilo je spomladi, ki na intimen način pokaže soočanje s pohlepom kapitalizma, ko gradbeni projekti zasenčijo vse potrebe človeka in okolja in sprožijo njuno degradacijo. Tovrstnim gradbenim projektom, ki so v Indiji v porastu, lahko potegnemo vzporednico tudi z dogajanjem v Sloveniji, ko postaja varovanje okolja kot ena od varovalk pred razrastom kapitalističnih lovk vedno bolj stigmatizirano in se poskuša onemogočiti. Predpremiera filma bo 1. junija 2021 ob 11.00 (CET). Registracija je obvezna, saj je število udeležencev omejeno.

Kanika Gupta je predstavila tudi svoje raziskovanje plakatov iz indijske zbirke SEM , ki je potekalo leta 2018, ko je prvič obiskala muzej. Plakati so bili ustvarjeni v Indiji v začetku 20. stoletja in razkrivajo številne podrobnosti o takratni indijski družbi. V Slovenijo so jih prinesli slovenski misijonarji, ki so delovali v Bengalskem misijonu v 30. letih prejšnjega stoletja. Plakate, ki so bili cenovno dostopni večini prebivalcev Indije, so lahko kupili na indijskih bazarjih. Zanimivo je, da so njihovi ustvarjalci uporabljali evropski vizualni jezik hkrati z indijskimi motivi in temami. Plakati so bili namenjeni državni propagandi, pri čemer izstopata dve temi: nacionalna identiteta in vloga ženske v indijski družbi.

Napovedujemo naslednji dogodek:
25. maj 2021, ob 11.00 (CET): Kanika Gupta: Ženska in drevo: starodavni indijski motiv, spletno predavanje