Slovenski etnografski muzej

Peka kruha v krušni peči.
Where 
Liznjekova domačija Kranjska Gora (Gornjesavski muzej Jesenice)
What 
Hosting
From 
16. April 2019
TO 
30. June 2019

Kruh med preteklo in sodobno ustvarjalnostjo: opredmetena dediščina priprave in peke kruha

Gostovanje SEM

Razstava, ki prikazuje slikovno in predmetno gradivo o tradiciji priprave in peke kruha na Slovenskem je bila pripravljena leta 2018 v sodelovanju z Zbornico kmetijskih in živilskih podjetij pri GZS. S fotografskim delom razstave SEM v letu 2019 gostuje na Gorenjskem v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori. Razstavo na kateri so bili v preteklem letu razstavljeni predmeti iz zbirk SEM bodo v Zgornjesavskem muzeju Jesenice dopolnili izbrani predmeti iz njihove muzejske zbirke.

Na razstavi bo tako s fotografijami in risbami kot tudi s predmeti predstavljen pomemben del opredmetene dediščine, namenjene mesenju, vzhajanju, oblikovanju testa in peki kruha v različnih pečeh. Prehranjevanje ljudi že od nekdaj spremlja njihova iznajdljivost, saj so se morali za preživetje vedno prilagajati vremenskim, geografskim, časovnim in drugim razmeram. Za vsakdanjo in praznično pripravo in peko kruha ter drugih pekovskih izdelkov so uporabljali različne pripomočke: nečke ali mentrgo za mesenje testa, peharje ali posode za vzhajanje in zorenje testa, modele za oblikovanje (npr. modeli za male kruhke), posode za peko kruha, potic, pogač ter na koncu orodje za peko kruha (lopar, burkle, veslica, grebljica, omelo). Posebno mesto v dediščini peke kruha pa imajo krušne peči.

Razstava je nadaljevanje dobrega sodelovanja z Zgornjesavskim muzejem Jesenice, saj smo leta 2013 v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori že gostovali z razstavo Na obisku doma: O kranjskogorski dediščini v SEM.

Avtorja razstave: mag. Adela Pukl in Miha Špiček, SEM

Peka kruha na odprtem ognjišču pod črepnjo / Baking bread on an open fireplace under a črepnja, Labor, 1950, foto / photo: Boris OrelOgnjiščno orodje / Fireplace tools, Skomarje, 1963, foto / photo: Fanči ŠarfVzhajanje kruha v lončeni posodi in peharju / Bread rising in a clay vessel and wicker basket, Poljane pri Žužemberku, 1957, f o t o / photo: Marija JagodicKurišče krušne peči s prostorom za shranjevanje kruha / Firebox of a bread stove, on the right is a place for storing bread, Tatre, 1955, risba / drawing: Ivan Romih