Slovenski etnografski muzej

What 
Lecture
When 
Thursday, 18. January 2018 - 10:00
Duration 
2 hours
Price 
Prost vstop

Weltmuseum Wien / Muzej sveta Dunaj: Nov dom za stare zbirke

Predavanje dr. Steven Engelsmana

Ob razstavi Afrika in Slovenija. Preplet ljudi in predmetov, ki je nastala v okviru projekta SWICH, bo gost Slovenskega etnografskega muzeja s predavanjem dr. Steven Engelsman.

Weltmuseum Wien / Muzej sveta Dunaj je muzej, katerega prenovo je vodil dr. Steven Engelsman, do nedavnega njegov direktor, dolgoletni muzejski strokovnjak (od 1979) in generalni direktor Nacionalnega etnološkega muzeja v Leidnu (1992 – 2012). Weltmuseum Wien / Muzej sveta Dunaj je tudi vodilni partner v projektu SWICH (2014 - 2018), sofinanciran iz programa Ustvarjalna Evropa. V tem projektu se devet partnerskih muzejev ukvarja s temami kot so Državljanstvo in občutek pripadnosti; Stereokultura: umetnost poslušanja; Povezovanje diaspor predmetov in ljudi; Zbiranje (v) prihodnosti; Ustvarjalni dialog in Digitalne kontaktne cone. Projekt odpira vprašanja etnoloških muzejev v luči sodobne evropske stvarnosti, zaznamovane zlasti z intenzivnimi migracijskimi tokovi. Te teme so bile tudi predmet diskusije ob prenovi Muzeja sveta na Dunaju, ki ga obravnava predavanje.

Slavni dunajski Museum für Völkerkunde / Etnološki muzej je zaradi celostne prenove svoja vrata zaprl leta 2004. Avstrijski predsednik Alexander van der Bellen ga je z novim imenom Weltmuseum Wien po trinajstih letih ponovno odprl 25. oktobra 2017. Predavanje bo osvetlilo nekaj vprašanj kot so: Zakaj je prenova trajala tako dolgo?, Zakaj novo ime?, o razlogih za novo stalno razstavo: njen sistematični eklekticizem, izvor, kolonialne korenine, povezava z Dunajem, večglasje, itn.