Slovenski etnografski muzej

Reklamna tabla za Cockto, 70. leta 20. stoletja. Iz zasebne zbirke Mira Slane, Fabianove muzejske trgovine. Foto: Marko Habič, SEM.
Where 
Slovenian Museum and Archives, Cleveland
What 
Hosting
From 
14. December 2016
TO 
28. February 2017
Curator 
mag. Adela Pukl

Cockta, pijača vaše in naše mladosti

Zgodba o Cockti se je začela leta 1952, ko je direktor podjetja Slovenija vino Ivan Deu iz Združenih držav Amerike prinesel v kovčku stekleničko Coca-Cole in predlagal, da podobno pijačo izdelajo za domače tržišče. V istem letu in leto pozneje je bil razvit skrivni recept za prvo gazirano brezalkoholno pijačo v takratni Jugoslaviji.

Leta 2010 je Slovenski etnografski muzej zasnoval in postavil razstavo Cockta, pijača vaše in naše mladosti: O dediščini slovenskih blagovnih znamk kot pomemben del slovenske gospodarske in kulturne dediščine. Na pobudo g. Luka Zibelnika, ki skrbi za aktivnosti v Slovenskem muzeju in arhivih v Clevelandu, smo v Slovenskem etnografskem muzeju preoblikovali razstavo iz leta 2010 in jo poslali v Cleveland.

Namen razstave je povezati področje snovne in nesnovne kulturne dediščine blagovnih znamk z vidika njihove vloge v načinu življenja in v kulturi, ravni ekonomskega razvoja, potrošništva, vloge in oblik oglaševanja, razvoja trženja in ponudbe na trgu.

Na gostujoči razstavi je posebej osvetljen fenomen Cockte, ki predstavlja simbol slovenske potrošniške revolucije. Cockta ostaja najznačilnejša predstavnica koncepta 'slovenska znamka'. Postala je tudi del slovenske kulturne identitete in prijetno spominja na gospodarsko in družbeno preteklost Slovenije.

Slovenian Museum & Archives