Slovenski etnografski muzej

Where 
Muzej krščanstva na Slovenskem, Stična
What 
Hosting
From 
15. July 2016
TO 
28. August 2016
Curator 
dr. Marko Frelih

Odmevi Afrike

gostujoča razstava Slovenskega etnografskega muzeja

Muzej krščanstva na Slovenskem v Stični vas vljudno vabi na ogled razstave ODMEVI AFRIKE: Družba sv. Petra Klaverja za afriške misijonein njeno delovanje v Ljubljani v prvi polovici 20. stoletja. Avtorja razstave sta Anja Koren in dr. Marko Frelih, kustos za afriške zbirke v Slovenskem etnografskem muzeju.

Muzej krščanstva na Slovenskem v okviru svojega poslanstva načrtno dokumentira misijonsko delovanje Slovencev po svetu. V sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem (SEM) že več let zbira podatke o misijonarjih v Severni Ameriki, Afriki in Aziji. V zgodovino misijonskega delovanja sodijo tudi družbe za podporo misijonarjev na terenu. V Sloveniji posebno mesto pripada »Družbi sv. Petra Klaverja za afriške misijone«, ki je imela sedež v Ljubljani, delovala pa je v prvi polovici 20. stoletja. Ljubljanska podružnica je bila vpeta v mednarodno misijonsko mrežo s centralo v Rimu.

Panojska razstava v ospredje postavlja prikaz organiziranja in aktivnosti družbe, posebej pa je izpostavljena strategija misijonske propagande s pomočjo tiskanih medijev, saj o tem obstaja bogato arhivsko gradivo. Na razstavi bo predstavljen tudi izbor afriških predmetov, ki so bili del stalne muzejske postavitve v prostorih ljubljanske podružnice in so danes shranjeni v Slovenskem etnografskem muzeju. Med predmeti izstopa nakit ljudstva Zulu, na ogled pa bodo še obredni in uporabni predmeti različnih kultur zahodne Afrike.

Razstava v Stični je prva kompleksna razstava o Družbi sv. Petra Klaverja za afriške misijone, ki prinaša važen prispevek k zgodovini organiziranja evropskih misijonskih aktivnosti v Afriki med obema svetovnima vojnama in prikazuje svojevrstno povezavo Slovencev z afriškimi kulturami v prvi polovici 20. stoletja.

Muzej krščanstva na Slovenskem jeizdal tudi spremno publikacijo: Marko Frelih, Anja Koren - ODMEVI AFRIKE: Družba sv. Petra Klaverja za afriške misijone in njeno delovanje v Ljubljani v prvi polovici 20. stoletja / ECHOES OF AFRICA: The St Peter Claver Society for African Missions and its activities in Ljubljana in the first half of the 20thcentury, Stična 2016.