Slovenski etnografski muzej

Where 
The second floor of the exhibition building
From 
2. October 2014
TO 
10. December 2014
Accompanying exhibition 
Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta
Muzejski mentor 
Sonja Kogej Rus

Martina Fukuhara Štirn: Objem

Ciklus Moje življenje, moj svet

2. oktober - 10. december 2014 (vitrinska razstava)
 

Martina Fukuhara Štirn, po domače Tinka, sem mag. umetnosti, plesalka, slikarka, lutkarica, dipl. psihologinja in doula z izkušnjami spremljanj porajanj v Sloveniji, Češki, Avstriji, Franciji, Japonski. Z nežnim vživljanjem in srčnim spoštovanjem spremljam pare v uresničitvi čudežne izkušnje, ki jo prinaša nosečnost, porod in čas po njem. V želji, da bi se cela družina čutila varno in obveščeno, izvajam pred in poporodna srečanja s pogovori in vajami, spremljam jo ob porodu v porodnišnici, porodni hiši ali v domačem okolju. Ker želim vrniti rojstvo v roke para, ki otroka pričakuje, in spodbujati ter omogočati naravne začetke življenja, sva z Ryujem prevedla in pridobila film Misterij ženska Naomi Kawase o porodni hiši na Japonskem, ki bo med razstavo Objem predvajan tudi v SEM-u.

Pred letom se nama je z Ryujem rodil čudovit Otoja, ki nas s psičko Šibo navdihuje v še bolj čuteče življenje mehkih pogledov, dotikov, iskrivih smejanj, neskončnih dojenj kadar koli in kjer koli, bombažnih pleničk, volnenih prekrivnih hlačk, vsakodnevnih igrivih sprehajanj z njim na prsih v radostna jutra, prekopicevajočih plesnih plazenj, skakljajočih lovljenj prvih korakov, raziskujočih pogovorov o novih utripih vsakdana, božajočih večerov, zaninanih med petjem v skupno sanjanje in spanje, juhuhu ...

Rojstvo je tudi naslov lutkovne predstave za otroke, s katero gostujem po vrtcih in šolah. Lutke so mehke in tople, narejene iz naravnih materialov in zelo preproste, ne oponašajo človeškega telesa, temveč puščajo domišljiji povsem prosto pot.

Kot plesalka gib povezujem s sedanjimi rituali kot v zadnji plesni igri Tanka nit Popka. Skozi časovne zapredke nevidnih niti, ki so vidne sledi gibanja v prostoru, nastajajo moje slike, kot ko: »Ljubko oko vijolice gleda sinje nebo, vse dokler po barvi ne postane podobno temu, kar gleda.« Percy Bysshe Shelley (po Gastonu Bachelardu iz knjige Voda in sanje), iz kataloga k razstavi Dotiki toka Vesne Krmelj.

Film Naomi Kawase
Misterij ženska
Japonska, 92 min

Razstavo bo ob sobotah: 18.oktobra, 15.novembra in 20.decembra 2014 ob 16. uri spremljalo predvajanje filma Misterij ženska režiserke Naomi Kawase.
 
O filmu
Dokumentarni film Misterij ženska je nežen in subtilen pogled na naravno rojevanje, vizualna meditacija o neomajni vezi med materjo in otrokom, med naravo in človekom. Avtorica filma je leto dni preživela v »Hiši rojstva«, kjer je beležila življenje visoko nosečih žensk iz zelo različnih družbenih zaledij. V kliniki, ki stoji kakor potopljena v neokrnjeno naravo, daleč od vsakdanjega mestnega hrupa in skrbi, za nosečnice skrbi in jih vodi doktor Yoshimura, ki je v štiridesetih letih nadzoroval že več kakor 20000 naravnih porodov. Ko nastopi čas poroda, se zdi, da se ta zgodi brez pretiranega truda, nekoliko boleče, skorajda prijetno. Rojevanje, ki je človeku nujno in nagonsko, je ostalo nespremenjeno vse od začetkov človeštva. A nosečnost v življenje v današnjem svetu, poplavljenem z informacijami o rojevanju otrok, poleg sreče prinese tudi dobro mero skrbi. In ženskam lahko rojevanje, ki se ne zanaša na intervencijo metod sodobne medicine, nudi nenadomestljivo zadovoljstvo in srečo.

Nastopa: Tadashi Yoshimura
Direktor fotografije: Naomi Kawase
Zvok: Nobuyuki Kikuchi
Glasba: Pascals, Rocket Matsu
Montaža: Yusuke Kaneko
Producent: Yuko Naito
Produkcija: Kumie Inc., 2010