Slovenski etnografski muzej

Where 
Administration building
When 
Tuesday, 16. October 2012 - 17:00

Čado - tečaj japonske tradicionalne priprave in pitja čaja

[bg|cado]
 

 

 

 

 

V Slovenskem etnografskem muzeju oktobra 2012 ponovno pričenjamo s tečajem Čada.

Tečaj bo tudi letos potekal pod vodstvom ga. dr. Paule Braga Šimenc, ki se je teh veščin učila na šoli Urasenke v Kyotu na Japonskem. Vse zainteresirane vabimo k vpisu na začetni ali nadaljevalni tečaj. Tečaj bo potekal od oktobra 2012 do junija 2013, dvakrat na mesec ob ponedeljkih.

Prvo informativno srečanje bo v torek, 16. oktobra 2012, ob 17.00 v upravni hiši Slovenskega etnografskega muzeja. Na uvodnem srečanju boste dobili dodatne informacije v zvezi s tečajem, spoznali ostale udeležence, se dokončno odločili, če boste tečaj obiskovali in dobili datume, kdaj bo tečaj potekal.

Prijava na tečaj

  • Prijave pošljite najkasneje do 1. oktobra 2012 na e-naslov: maja.kostric@etno-muzej.si, število mest na tečaju je omejeno.
  • Letna tečajnina znaša 60,00 EUR. Prijava se šteje kot popolna, ko poravnate tečajnino. Plačate jo lahko med torkom in nedeljo (10.00 - 18.00) v razstavni hiši Slovenskega etnografskega muzeja, na prvem srečanju 16. oktobra 2012 ob 16.30, oziroma najkasneje do konca oktobra 2012.
  • Ob plačilu prejmete izkaznico, s katero se izkažete ob vsakem obisku tečaja.

Čado, japonska umetnost tradicionalne priprave in pitja čaja, pripada šoli Urasenke, ki je naslednica velikega čajnega mojstra Sena-no-Rikjuja. Ta je v 16. stoletju uveljavil točna pravila Chado (Pot čaja, ali obred pitja čaja) in štiri glavna načela čajnega obreda: wa (harmonija), kei (spoštovanje), sei (čistost) in jaku (spokojnost). Značilnosti čajnega obreda sta dosledna pozornost in skrajna preprostost. Udeleženci sedijo na posebnih japonskih blazinah − tatamijih, v umirjenem ozračju ob spremljanju obreda in učenju priprave čaja meditirajo in se osredotočajo v svoj notranji svet. Čajni obred traja približno dve uri in je globoka duhovna izkušnja.

Informacije in kontaktna oseba:
Maja Kostric
E: maja.kostric@etno-muzej.si
T: 01/ 3008 792

Prijavnica >>

Datumi >>


Fotografije: Blaž Zupančič