Slovenski etnografski muzej

Buzzing Slovenia: O čebelah in ljudeh
Datum objave 
6. June 2023

Buzzing Slovenia: O čebelah in ljudeh

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 6. junij 2023

Razstava v okviru projektov: Slovenija v fokusu 19. evropskih kulturnih dnevov Muzeja evropskih kultur v Berlinu in Slovenija – častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2023
Buzzing Slovenia: O čebelah in ljudeh
13. junij 2023–14. april 2024, Muzej evropskih kultur, Berlin

Vabimo vas na odprtje 19. evropskih kulturnih dnevov z razstavo Buzzing Slovenia: O čebelah in ljudeh, ki bo v nedeljo, 11. junija 2023 ob 15.00, v Muzeju evropskih kultur (MEK) na Arnimallee 25 v Berlinu. Razstava je plod sodelovanja med Muzejem evropskih kultur, Slovenskim etnografskim muzejem (SEM) in Čebelarskim muzejem Radovljica ter se uvršča v sklop dogodkov ob projektu Slovenija – častna gostja mednarodnega knjižnega sejma v Frankfurtu 2023.

19. evropski kulturni dnevi MEK in razstava Buzzing Slovenia: O čebelah in ljudeh se v letošnjem letu, v katerem bo Slovenija nastopila kot častna gostja na mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu s sloganom Satovje besed, osredotočajo na Slovenijo in tesno povezanost države z njeno edinstveno naravo. Tematski poudarek je na slovenskem čebelarstvu kot načinu življenja, ki je od leta 2022 uvrščeno na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Čebelarstvo je živa in nenehno se razvijajoča tradicija, edinstvena kmetijska panoga, s katero so povezane tudi obrti. Govori o trajnostni rabi naravnih virov ter harmoničnem sobivanju človeka z naravo. Na pobudo Slovenije so Združeni narodi 20. maj leta 2018 razglasili za svetovni dan čebel. V osmih sklopih bodo na razstavi z muzejskimi predmeti, fotografijami, maketami čebelnjakov in medijskimi postajami prikazani kulturna dediščina in posebnosti slovenskega čebelarstva. Gre za vrednote, znanja in veščine, ki se prenašajo iz roda v rod, obenem pa se delo s čebelami z novimi raziskavami in spoznanji nenehno razvija.

Fotografije priznanih slovenskih fotografov Ivana Esenka, Franca Šivica, Tadeja Čauševića in Dovileja Sermokasa bodo ponudile pogled v raznolikost slovenske krajine in čebelarjenja z avtohtono kranjsko čebelo, ogledati pa si bo mogoče tudi panje, panjske končnice, poslikane z verskimi, zgodovinskimi, vsakdanjimi in pravljičnimi motivi. Poleg medu in čebeljih izdelkov bodo prikazane tudi s čebelarstvom povezane obrti, kot so svečarstvo, lectarstvo, sodobno oblikovanje nakita in oblačil in še marsikaj drugega. Razstavo bodo dopolnjevala dela sodobnih slovenskih umetnic Saše Spačal in Polonce Lovšin. Pri zasnovi razstave je arhitekturni biro Schroeder Rauch uporabil trajnostne materiale in tako poudaril spoštljiv odnos, ki ga ima Slovenija do narave.

Na odprtju bodo spregovorile slavnostne govorke:
-    dr. Elisabeth Tietmeyer, direktorica Muzeja evropskih kultur
-    dr. Ana Polak Petrič, veleposlanica Republike Slovenije v Berlinu
-    Špela Spanžel, direktorica Direktorata za kulturno dediščino Republike Slovenije
-    Natalija Polenec, direktorica Slovenskega etnografskega muzeja
-    dr. Petra Bole, direktorica Muzejev radovljiške občine
-    Saša Šavel Burkart, vodja Slovenskega kulturnega centra – SKICA Berlin
-    Sofia Botvinnik, kuratorka 19. evropskih kulturnih dnevov in razstave Buzzing Slovenia: O čebelah in ljudeh

Odprtje bo s svojim kvartetom zaokrožila slovenska džez pevka in skladateljica Mirna Bogdanović, ki živi in dela v Berlinu in je leta 2021 prejela prestižno nemško nagrado za dosežke na področju džeza.

V okviru Slovenskih kulturnih dnevov v Berlinu vabimo 13. junija ob 18.00 tudi NA OKROGLO MIZO O NESNOVNI KULTURNI DEDIŠČINI Z GOSTI IZ SLOVENIJE, ki bo potekala v MEK. Dolgo pot od oddaje vloge do uvrstitve slovenske čebelarske kulture na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine bosta predstavili dr. Petra Bole, direktorica Čebelarskega muzeja Radovljica, in Barbara Sosič, kustosinja za kmetijstvo in promet v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Pogovor bo vodil dr. Helmut Groschwitz iz Svetovalnega in raziskovalnega centra za nesnovno kulturno dediščino na Bavarskem z Inštituta za folkloro Bavarske akademije znanosti.
Več o dogodku: www.smb.museum/veranstaltungen/detail/immaterielle-imkerei-2023-06-13-180000-136364/

19. evropski kulturni dnevi potekajo v tesnem sodelovanju in s podporo Veleposlaništva Republike Slovenije v Berlinu in Slovenskega kulturnega centra v Berlinu (SKICA Berlin) ter s podporo Slovenske turistične organizacije in Javne agencije za knjigo Republike Slovenije. Razstava je pripravljena v sodelovanju s Slovenskim etnografskim muzejem in Čebelarskim muzejem Radovljica.

MEK v okviru Evropskih kulturnih dnevov vsako leto predstavi državo, regijo, mesto ali skupnost v Evropi. Letos jih posveča Sloveniji, ko bodo s štiri tedenskim programom med 11. junijem in 9. julijem v Berlinu predstavili raznolikost slovenske kulture, ki temelji na tesni povezanosti Slovencev z naravo.
Več na: www.smb.museum/museen-einrichtungen/museum-europaeischer-kulturen/veranstaltungen/europaeische-kulturtage/

Kontakt:
Barbara Sosič, kustosinja SEM; E: barbara.sosic@etno-muzej.si
Služba za komuniciranje SEM, E: etnomuz@etno-muzej.si, T: 01 / 3008 700