Slovenski etnografski muzej

Zeliščarstvo - nesnovna kulturna dediščina
What 
Seminar
Where 
Exhibition building
When 
Saturday, 22. April 2023 - 10:00
Duration 
6 hours
Contact 
Price 
30 €

Zeliščarstvo - nesnovna kulturna dediščina

6. seminar za etnobotaniko

Decembra 2022 je bilo zeliščarstvo vpisano v Register nesnovne kulturne dediščine. Nosilci zeliščarstva kot žive dediščine so zeliščarji in zeliščarice iz različnih krajev Slovenije, ki so se s spoštovanjem do podedovanega znanja povezali v dediščinsko skupnost zeliščarjev. Združuje jih skupna želja po ohranjanju ene najstarejših oblik nesnovne dediščine. Na tokratnem seminarju se bodo predstavili zeliščarji – nosilci nesnovne kulturne dediščine.

Zeliščarstvo je ena najstarejših oblik človekove dejavnosti v naravnem okolju, ki se je od pradavnine do danes zelo spremenila, a ohranila svojo primarno funkcijo, tj. zdravljenje z rastlinami. Kot sestavni del ljudske medicine zajema znanja, prakse in veščine nabiranja, gojenja, predelave in uporabe rastlin v užitno-zdravilne in kozmetične namene za domače samozdravljenje in prodajo. Zeliščarstvo predstavlja preplet tradicionalnega znanja in trajnostnega gospodarjenja z naravnimi viri, pri čemer so zeliščarji pomembni posredovalci znanja, praks in vrednot o naravi in svetu ter pomembna duhovna vez z izročilom tega starodavnega, a še živega znanja.

Zeliščarstvo (p)ostaja najbolj priljubljena oblika naravnega zdravljenja v okviru družine, zeliščarji pa svoje znanje, veščine preživetja v naravi in druge prakse v zvezi z nabiranjem, pridelavo, predelavo in uporabo zelišč prenašajo na mlade, kar je edino zagotovilo, da bo ta oblika nesnovne dediščine živela še naprej.

Prijave:
Barbara Sosič, kustosinja
E: barbara.sosic@etno-muzej.si
T: 01/300 87 49

Spletna prijava

Program (pdf, 2 MB)

Kotizacija: 30 €
Plačilo na TTR: SI56 01100-6030376834
Namen plačila: IME PRIIMEK – ETNOBOTANIKA
(najpozneje do torka, 18. aprila 2023)

PROGRAM SEMINARJA

• 10.00–10.15: Barbara Sosič, muzejska svétnica SEM: Uvodni pozdrav
• 10.15–10.45: mag. Anja Jerin, muzejska svetovalka SEM: Register nesnovne kulturne dediščine
• 10.45–11.30: Vlasta Mlakar, etnologinja in etnobotaničarka: Zeliščarstvo kot nesnovna kulturna dediščina
• 11.30–12.00: Čajni odmor
• 12.00–15.00: Dediščinska skupnost zeliščarjev se predstavi …
Terezija Nikolčič / Vlasta Mlakar / Sonja Vavken / Marko Cvetko / Liljana Mahne / Sonja & Urban Posedi / Jožica Bajc Pivec / Monika Mulej / Miran Čebašek / Sabina Grošelj / Alenka Zapušek / Danica & Jože Kolarič / Lovro Vehovar / Vasja Vidic / Matej Tonejec / Metka Hribar / Barbara Florjančič / Andrejka Cerkvenik / Metka Maček / Urška Lemut / Karmen Bračič
• 15.00–16.00: Družabna čajanka

Stalni seminar za etnobotaniko Človek in rastlina, ki je vsakič uglašen na drugo temo, snujeta etnologinja Vlasta Mlakar, avtorica knjige Rastlina je sveta, od korenin do cveta, in Barbara Sosič, Slovenski etnografski muzej. Več: www.etnobotanika.si

Program