Slovenski etnografski muzej

Where 
Exhibition building
When 
Thursday, 17. November 2022 - 18:00
Duration 
1 hour
Contact 
386 (0) 1 300 87 50 GSM: 386 (0) 31 728 955
Price 
Prost vstop!

ATAK. Fan art. Kako biti detektiv?, vodstvo po razstavi

Vabljeni na javno vodstvo po razstavi ATAK: Fan art. Kako biti detektiv?, vodila bo Katerina Mirović (Stripburger).

Razstava je posvečena stripovskima likoma, ki sta imela pomembno vlogo pri ATAKovi umetniški usmeritvi: to sta Dick Tracy ameriškega avtorja Chesterja Goulda in Tintin belgijskega stripovskega klasika Hergéja. Razstava je eklektičen zvarek avtorskih del, arhivskega gradiva ter t. i. fan art umetnij, ki so pestra zbirka anonimnih del oboževalcev Tintina in Dicka Tracyja, ki jih je Atak pridobil z različnih koncev sveta. Na ogled je večje število ATAKovih predelav stripovskih zgodb in naslovnic publikacij in tudi originali Chesterja Goulda iz ATAKove osebne zbirke.

Večmedijsko razstavo zaznamujeta najrazličnejše gradivo, ki so ga ustvarili ljubitelji, in arhivsko gradivo, ki z neobremenjenimi interpretacijami oživljata prigode dveh stripovskih junakov, detektivov. Slednja tako zaživita povsem svoje življenje zunaj izvornega konteksta; projekt izpostavlja vprašanje, kaj je umetnost in kakšna sta njena vrednost in pomen za najširšo publiko. S samosvojimi reinterpretacijami oziroma ATAKovo apropriacijo stripovskih legend ponuja razstava novo branje klasikov in omogoča sveže podoživljanje dogodivščin znamenitih junakov. Projekt, ki mu je avtor posvetil več kot desetletje svojega ustvarjanja in ki ga z novimi kosi še vedno po malem dopolnjuje, posredno obravnava tudi fenomen zbirateljstva in vprašanje identifikacije s fenomeni popularne kulture.

Razstava, ki sta jo v okviru mednarodnega festivala stripa Tinta 2022 postavila na ogled Stripburger in Slovenski etnografski muzej (SEM) bo na ogled v SEM do 20. novembra 2022.

Vstop je prost!

Število oseb na vodstvu je omejeno. Najave so obvezne na blagajna@etno-muzej.si ali v delovnem času muzeja na T: 01 / 3008 745.