Slovenski etnografski muzej

Rova, 1912, foto: Rudolf Andrejka, hrani Dokumentacija SEM
Datum objave 
12. August 2022
What 
Blog

Žetev

Žetev je poljedelsko opravilo, povezano s spravilom žit s polja. Do 60. let 20. stoletja so na Slovenskem želi s srpi in posebnimi kosami, nato se je vse bolj uveljavljala strojna žetev s kosilnicami in kombajni.

  • Današnja oblika srpa - polkrožnega rezila (v srednjem veku nazobčanega) z ostro konico na enem koncu in lesenim ročajem na drugam je v rabi od 13. stoletja.
  • Žetvene kose so se uveljavile v začetku 20. stoletja in so bile za zajemanje žitnih bilk opremljene s platnom na loku ali z različno oblikovanimi kljukami.
  • Žetev je bila skupinsko delo in veliko delavcev se je za čas žetve sezonski zaposlovalo.
  • S srpi so žele ženske, s kosami moški. Načini zlaganja žitnih snopov pri ročni žetvi so bili po Sloveniji različni in prilagojeni vrstam žita.

Z vami delimo nekaj fotografij žetev iz Dokumentacije SEM, ki so nastale po Sloveniji med letoma 1912 in 1940.

Več o žetvi preberite v vodniku stalne razstave Med naravo in kulturo (ki je v spletni obliki na voljo brezplačno) ali obiščite SEM. Lepo vabljeni!

Dravlje, 1913, foto: Fran Vesel, hrani Dokumentacija SEMBučečovci, 1935, neznan fotograf, hrani Dokumentacija SEMOtočec, 1935, foto: Ante Kornič, hrani Dokumentacija SEMGubno, 1943, neznan fotograf, hrani Dokumentacija SEMGubno, 1943, neznan fotograf, hrani Dokumentacija SEMDravlje, 1913, foto: Fran Vesel, hrani Dokumentacija SEMŠentvid pri Stični, 1940, neznan fotograf, hrani Dokumentacija SEMGubno, 1935, neznan fotograf, hrani Dokumentacija SEM