Slovenski etnografski muzej

Program SEM ob DEKD 2022
Datum objave 
17. August 2022
Contact 
386 (0) 1 300 87 45

Program SEM ob DEKD 2022

Dnevi evropske kulturne dediščine - DEKD 2022 so letos uglašeni na temo (Vz)trajnostna dediščina. S svojim programom se praznovanju pridružuje tudi SEM.

  • Sobota, 1. oktober 2022, ob 11.00: OTROŠKA GLASBILA: Zvočne igračke za improvizirano godbo - RAZPRODANO
    SEM in Mali mojster vabita na delavnico izdelave otroških glasbil. Spoznavali bomo ljudsko glasbeno preteklost in zvočne igračke, kot so stržek, ru-ru, ropotulja, nunalca, brenka in čivink. Eno izmed njih bomo – po navdihu preteklosti – tudi izdelali. Raziskovali bomo njeno zvočnost, se naučili ljudsko pesem in jo zapeli ob spremljavi novega glasbila. Prijave do 29. septembra na E: katarina.nahtigal@etno-muzej.si.
  • Sobota, 1. oktober 2022, ob 19.00, Kulturni dom Stara Fužina: FILMI O NESNOVNI KULTURNI DEDIŠČINI
    Pomemben del ohranjanja nesnovne kulturne dediščine in njenega "vztrajanja" je tudi filmski zapis, saj je nesnovno kulturno dediščino nemogoče zapreti v vitrino ali jo restavrirati, konzervirati ter jo ohranjati na ta način. Ogled kratkih filmov organiziramo skupaj s Slovenskim etnografskim muzejem, ki opravlja naloge Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine. Med njegove glavne naloge spada priprava predlogov za vpis v Register nesnovne kulturne dediščine, v katerega so vpisane tudi nekatere enote z območja Bohinja. Trenutno Register nesnovne dediščine šteje preko sto enot, približno polovica pa jih je predstavljenih tudi s filmom. Kustodinja za etnografski film Nadja Valentinčič Furlan bo prikazala izbor filmov in razložila njihovo mesto v sklopu varovanja nesnovne kulturne dediščine.
  • Nedelja, 2. oktober 2022, 10.00-18.00: DAN ODPRTIH VRAT
    Preživite dan v zakladnici kulture, sprehodite se po zbirkah SEM in se naužijte dediščine. Vljudno vabljeni na brezplačni ogled občasne razstave SEM Ljudska umetnost med domom in svetom: Zbirki SEM in ljudske umetnosti NSK skupine IRWIN ter stalnih razstav Plečnikova Lectarija, Med naravo in kulturo in Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta.
  • Torek, 4. oktober 2022, ob 18.00: Predstavitev knjige KUHARIJA PO KOROŠKO: Slastne, a preproste jedi naših mam in babic - RAZPRODANO
    Urednica in avtorica Doroteja Omahen, Korošica iz Ljubljane, je v knjigo umestila devetinpetdeset receptov mam in babic iz Mežiške, Dravske in Mislinjske doline. V času petletnega raziskovanja je s sodelavci projekta zbrala in preizkusila okrog sto dvajset receptov. V knjigi jih spremljajo fotografije Toma Jeseničnika, ilustracije Alme Mimi Arnold ter odlomki proze in poezije v koroškem narečju, v katerem so spisani tudi štirje recepti. Knjiga je dragocen vir nesnovne kulturne dediščine, saj so z njenim izidom recepti starih koroških jedi iztrgani pozabi in ohranjeni tudi za prihodnje rodove. Na dogodku bodo po koroško zapeli kantavtor Milan Kamnik in kvartet Zdovčeve dečve. Predstavitvi knjige sledi degustacija izbranih jedi in pijač, predstavljenih v knjigi. Prijava: Svojo udeležbo prosimo potrdite na e-naslov doroteja.omahen@gmail.com do nedelje, 2. oktobra 2022, do 12.00.

Program prireditev in dejavnosti (pdf, 12 MB)

Več o DEKD in TKD 2022

Prost vstop na vse tri dogodke!