Slovenski etnografski muzej

Sledovi kot agenda za raziskovanje podnebnih sprememb, tehnologij in družbene pravičnosti
From 
October 2021
Do 
October 2025
Contact 

Sledovi kot agenda za raziskovanje podnebnih sprememb, tehnologij in družbene pravičnosti

TRACTS – Sledovi kot agenda za raziskovanje podnebnih sprememb, tehnologij in družbene pravičnosti je nov evropski projekt, v katerem sodeluje Slovenski etnografski muzej.

Projekt gradi mrežo raziskovalcev, muzejskih kustosov, okoljevarstvenikov, aktivistov in umetnikov, ki bodo skupaj naslavljali aktualne družbene izzive, kot so podnebne spremembe, raziskovanje tehnologij in krepitev družbene pravičnosti.

V središču raziskovanj je koncept sledov (traces), ki predstavlja izhodišče za razvoj novega znanja, metodologij in etičnih razmislekov, povezanih z omenjenimi temami. Projekt podpira raznovrstne aktivnosti, kot so simpoziji, delavnice, usposabljanja, krajša znanstvena raziskovanja, razstave in še zlasti publiciranje in diseminacijo rezultatov. Njihov namen je razvijati interdisciplinarne in eksperimentalne pristope na izbranem področju.

Slovenski etnografski muzej bo v raziskovalno mrežo prispeval s teoretičnim in praktičnim poznavanjem sodelovanja s skupnostmi pri raziskovanju in predstavljanju njihove dediščine, z raziskovanjem sledov o številnih povezavah in izmenjavah v okviru gibanja neuvrščenih, kot jih lahko razbiramo iz arhivov in muzejskih zbirk, ter z vidiki pomena skrbi za okolje in ljudi. Muzej v projektu zastopa kustodinja Tina Palaić.

Projekt bo potekal med oktobrom 2021 in oktobrom 2025. Vodja projekta je dr. Aimee Joyce z univerze St. Andrews na Škotskem.