Slovenski etnografski muzej

Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta, vodstvo po razstavi
Where 
Exhibition building
When 
Sunday, 7. November 2021 - 11:00
Duration 
1 hour
Contact 
386 (0) 1 300 87 50 GSM: 386 (0) 31 728 955
Price 
Vstop prost

Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta, vodstvo po razstavi

Vabljeni na našo stalno razstavo Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta, po kateri vas bo popeljala kulturna mediatorka Brigita Rupnik.

Razstava Jaz, mi in drugi je razstava o človeku in njegovem umeščanju v svet. Razdeljena je na sedem razstavnih poglavij, ki sledijo principom človekovega prostorskega in družbenega umeščanja.

Iz družbene narave človeške vrste izhaja potreba po umeščanju – med ljudi, v prostor in v čas. Skozi razmerja med sabo in drugimi vsakdo išče odgovore na vprašanja in si oblikuje predstavo o svetu. Okolje, ki oblikuje posameznika, narekuje, kako naj se ta povezuje, kako naj vidi, čuti in vrednoti ljudi in stvari, pojme in ideje, znanja in izkušnje, preteklost in prihodnost …

Lahko smo pozorni na različnosti, lahko nas navdušujejo enakosti; ničesar ni mogoče zanikati. Različnosti izhajajo iz individualnih izkušenj, vsakdanjega življenja in kulturne barvitosti, enakosti iz lastnosti človeške vrste. Zato se razstava posveča razmerju med osebnim, skupnim in zgodovinskim spominom, ter razmerju med osebno, skupno in univerzalno dediščino. Bolj kot v vidno obliko dediščine usmerjamo pozornost v to, kako dediščina nastaja in kakšen pomen ima.


Zaradi nepredvidljivih okoliščin si pridržujemo pravico do spremembe programa. Vse dogodke bomo organizirali v skladu s smernicami NIJZ in ukrepi za preprečevanje širjenja okužb s covid-19. Prosimo, da spoštujete PCT pogoje, ki so v veljavi za obisk kulturnih prireditev. PCT pogoj je potreben za vse obiskovalce, starejše od 15 let.