Slovenski etnografski muzej

Yokai
What 
Events
Where 
Plateau
When 
Wednesday, 9. June 2021 - 11:00
Duration 
8 hours
Embassy of Japan
Japan Foundation
SEM
Ministrstvo za kulturo

Slikarjeva fantazija: Sprevod nadnaravnih bitij, celodnevni slikarski dogodek pred muzejem

Umetniki Irena Kazazić, Brane Širca, Matjaž Stražar in Žiga Rehar bodo ob izteku potujoče razstave Japonske fundacije Sprevod nadnaravnih bitij yōkai iz Japonske (na ogled še do nedelje, 13. junija 2021 v SEM), izvedli sodobno slikarsko upodobitev sveta nenavadnih imaginarnih bitij.

Med 10.00 in 17.00 bo potekala poslikava na dolgo več metrsko platno pred muzejem, inštalacija slik in odprtje bo ob 18.00 v parku Kavarne SEM. Slike bodo na ogled do 20. junij 2021.

Vodoravni zvitki – emaki na japonski razstavi v SEM, na katerih so upodobljene raznolike podobe nočnih divjih sprevodov yōkaijev, med katerimi je najbolj znan zvitek Nočna parada stotih demonov, so povod za koncept tega dogodka in vir navdiha za slikarsko interpretacijo, realizirano v slovenskem prostoru in preneseno v kontekst sodobnega časa.  

Obiskovalce prosimo, da se držijo varnostnih ukrepov in navodil.

O slikarjih:
Diplomirana slikarka Irena Kazazić, v raziskovanju subtilne plati popa, likovni svet gradi z živimi barvami in močno izrazno poetiko. Svoja dela rada implicira v različnih medijih (moda, glasba, design, književnost) v ta namen rada sodeluje z izvajalci uporabne umetnosti. Dela predstavlja na številnih razstavah v Sloveniji in tujini. Živi in dela v Ljubljani.

Diplomirani slikar Brane Širca živi in ustvarja v Ljubljani, redno razstavlja po Sloveniji in tujini, prejel je nekaj priznanj in nagrad, udeležuje se simpozijev in kolonij ter vodi grafične in likovne delavnice. Pri svojem ustvarjanju in delih uporablja različne pristope in materiale, raziskuje različne tehnike od kiparstva, grafike do slikanja. Zanimajo ga različni vidiki človeškega življenja, prepričanj in vrednot.

Matjaž Stražar, diplomirani slikar iz Ljubljane, je umetnik, čigar delo obsega širok tematski razpon. Raziskoval je vpliv fotografije na slikarstvo, poleg slikarstva se ukvarja z videom, v zadnjem obdobju pa ga zanimajo predvsem mobili (giblivi kipi – slike) ter alternativni viri energije. Njegova dela odsevajo smisel za humor in zavedanje sodobnega časa. Kot pravi sam: »Življenje jemljem smrtno resno z vsem dolžnim humorjem!«

Slikar in restavrator Žiga Rehar iz Ljubljane je svoj slikarski izraz razvil z metodo naključnega, strukture na njegovih slikah so zavite v sistem mikro in makrozakonitosti, ki pričajo o grobih in egocentričnih posegih človeka na eni in vsemogočni moči narave drugi strani. Njegova dela je bilo moč zaslediti na skupinskih in samostojnih razstavah, doma in v tujini.