Slovenski etnografski muzej

Blagoslov oljčnih vej in palm, Koštabona, 2016 (foto: Nena Židov)
Where 
Museum website
When 
Sunday, 28. March 2021 - 12:00
Duration 
10 min

Cvetnonedeljske butare, zgodba o predmetih

Dr. Nena Židov, kustodinja SEM v v okviru akcije #naprejvpreteklost #Slovenija predstavlja tri različne cvetnonedeljske butare.

Cvetnonedeljske butare so šopi, izdelani iz določenih vrst in določenega števila šibja oziroma rastlin, lahko tudi z okrasjem kot so pecivo, pomaranče, jabolka in barvni krep papir. Na cvetno nedeljo jih verniki nosijo blagoslavljat v cerkev.

Ljubljanske butare so cvetnonedeljske butare, ki jih izdelujejo v okolici Ljubljane in so prepoznavne po vpletenih raznobarvnih smrekovih oblancih.

Ljubenske potice so cvetnonedeljske butare, značilne za Ljubno ob Savinji in okoliške kraje. Izdelane so iz naravnih materialov, njihova posebnost so unikatne figuralne oblike.

Oljčne palme so značilne za Slovensko Istro. Izdelujejo jih iz delno osmukane veje oljke, ki jo opletejo z oljčnimi listi.  S prepogibanjem in križanjem opletenih vej nastajajo oljčne palme različnih oblik.

Vabljeni k dodatnemu branju:
Etnolog
Delo (Kabinet čudes)

 

Otroci z butaricami, Jesenice, 1940 (foto:  Slavko Smolej, Dokumentacija SEM)    Prodaja ljubljanskih butar na živilskem trgu v Ljubljani, 2008 (foto: Nena Židov)Deček z butaro v obliki konjička, Ljubno ob Savinji, 2014 (foto: Nena Židov)