Slovenski etnografski muzej

Razstava Pustni orači. Foto: Miha Špiček

SEM bo za Slovenski kulturni praznik pustno obarvan

Sporočilo za javnost
Slovenski etnografski muzej                        
Ljubljana, 3. februar 2021

Slovenski etnografski muzeju že tretje leto zapored ob Slovenskem kulturnem prazniku in v predpustnem času na ogled postavlja pustne like, katerih oprave je muzej odkupil v preteklem letu za svojo zbirko. Letos na priložnostni razstavi predstavlja pustne like iz Haloz.

Razstava Pustni Orači Okič: Z oranjem do dobre letine bo v SEM na ogled med 8. februarjem in 1. marcem 2021. Virtualno odprtje razstave bo v ponedeljek, 8. februarja 2021, ob 11.00 in bo na ogled na spletni strani SEM in preko YouTube kanala SEM: https://www.etno-muzej.si/sl/dogodki/pustni-oraci-okic-z-oranjem-do-dobre-letine-spletno-odprtje. Rezen tega bo muzej na svoji Facebook strani 13. in 20. februarja 2021 objavil dve javljanji iz Haloz z Orači Okič.  

O razstavi
Pustni orači imajo v Sloveniji dolgo tradicijo, pustno oranje pa je razširjeno tudi drugod po Evropi. V Sloveniji se ob pustu pojavljajo na območju Slovenskih goric, Haloz, Ptujskega in Dravskega polja ter obronkih Pohorja. V dneh med pustno soboto in pustnim torkom hodijo od hiše do hiše. Skupino največkrat sestavljajo pokač, pobirač ali baba, en ali dva para konjičev ali kujekov, plužar, nekaj
kurentov ali korantov in muzikant. Na dvorišču pred hišo zaorjejo simbolično brazdo in za debelo repo (dobro letino) posejejo seme, domačini pa jih pogostijo in obdarijo.

Pustna skupina oračev Okič, ki so predstavljeni v SEM, je kot društvo začela delovati leta 1993. Še posebej so prepoznavni po likih korantov, izdelanih nekoliko drugače. Medtem ko so v večini drugih skupin korantije izdelane iz ovčjega kožuha, so v Okiču na podlagi slikovnega vira iz 60. let 20. stoletja v 90. letih rekonstruirali korantijo iz zajčjega kožuha, leta 1998 pa so na podlagi stare korantije iz druge svetovne vojne lik koranta izdelali iz kozjih kož. Etnografsko društvo Orači Okič je bilo 25. aprila 2012 v Registru nesnovne kulturne dediščine kot prvi nosilec evidentirano v enoti Obhodi pustnih oračev.

Avtorica razstave je mag. Adela Pukl, kustosinja SEM. Razstavo je oblikovala Darja Klančar.

Kulturni praznik v SEM – 2 dni prost vstop
Ob letošnjem Kulturnem prazniku v nedeljo in ponedeljek, 7. in 8. februarja 2021, obiskovalce vabimo, da preživijo dan v zakladnici dediščine, se sprehodijo po zbirkah SEM in se naužijejo kulture na brezplačnih ogledih razstav Slovenskega etnografskega muzeja. Razen razstave Pustni Orači Okič: Z oranjem do dobre letine, sta na ogled stalni razstavi Med naravo in kulturo in Jaz, mi in drugi: podobe mojega sveta ter stalna postavitev obrtniške zbirke Lectarstvo je krajcarkšeft: Krbavčičeva svečarska in medičarska delavnica in trgovina iz Ljubljane, občasna razstava Bosi. Obuti. Sezuti, občasna razstava Slovenske penine ter dve osebni razstavi. Za otroke pa je SEM ob kulturnem prazniku pripravil Škrnicelj presenečenja, ki bo najmaljše obiskovalce popeljal v domače ustvarjanje.

Kontakt za razstavo Pustni Orači Okič: mag. Adela Pukl, SEM, avtorica razstave,
E: adela.pukl@etno-muzej.si, T: 010 3008 700
Kontakt za kulturni praznik v SEM: Maja Kostric Grubišić, Služba za komuniciranje SEM
E: etnomuz@etno-muzej.si, T: 01 / 3008 700

Pustni orači. Foto: Adela PuklPustni orači. Foto: Blaž VerbičPustni orači. Foto: Blaž VerbičRazstava Pustni orači. Foto: Miha Špiček