Slovenski etnografski muzej

Delavnica barvanja velikonočnih pirkov
Contact 

Delavnice barvanja velikonočnih pirhov

Velika noč je že od nekdaj pomemben praznik na našem kulturnem prostoru, zato se je ob njej oblikovalo precej šeg in navad. Med njimi je tudi okraševanje pirhov. V preteklosti se je razvilo veliko različnih tehnik okraševanja pirhov, nekatere so se ohranile do danes, nekatere pa so žal pozabljene. Seveda pa tudi v sodobnem času nastajajo nove oblike okraševanja velikonočnih pirhov. V »digitalni delavnici« vam tako na dom pošiljamo nekaj idej, ki vas morda navdihnejo pri letošnjem okraševanju pirhov.

Pripravila Anja Koren Usenik.

Barvanje pirhov s čebulnim perjem

Potrebujemo: jajca, čebulno perje, vodo, trave različnih oblik (deteljica, regrat, peteršilj, …), najlonske nogavice, vrvico ali nit, škarje.

V posodo za kuhanje po dnu naložimo čebulno perje, nanj pa jajca. Če želimo, da so jajca okrašena z motivi, nanje položimo trave različnih oblik in jih nato zavijemo v najlonske nogavice in trdno zavežemo. Položimo jih v posodo in nanje naložimo čebulno perje. Vlijemo vodo, da prekrije jajca in kuhamo približno 15 minut, da se jajca trdo skuhajo. Jajca pustimo, da se ohladijo v posodi. Nato jih vzamemo iz čebulnega perja, odstranimo najlonske nogavice in zelenje ter jajca obrišemo. Čebulno perje je naša jajca obarvalo v rjavo, motiv zelenja pa je viden v barvi jajčne lupine. Če želimo, da se pirh sveti, ga lahko namažemo z oljem ali koščkom masti.

Barvanje pirhov s teranom

Potrebujemo: jajca in teran.

Jajca, ki smo jih oprali in obrisali, položimo v posodo za kuhanje. Prelijemo jih s teranom in jih kuhamo približno 15 minut, da se jajca trdo skuhajo. Jajca pustimo, da se ohladijo v posodi. Nato jih previdno vzamemo ven iz posode in odložimo na papirnato brisačo. V nekaj minutah se bo na jajcih pokazala krasna vijolična barva s svetlikajočimi se kristalčki.

Okraševanje pirhov – servietna tehnika

Potrebujemo: trdo kuhana jajca ali izpihana jajca, servieto, lepilo za servietno tehniko ali navadno lepilo na vodni osnovi razredčeno z vodo ali doma narejeno lepilo iz moke in vode, škarje, čopič, lahko cvetove rož.

Servieto razrežemo oz. iz serviete izrežemo motive, ki so nam všeč. Odstranimo sloje serviete, tako da ostane samo en. Vzamemo jajce in najprej na del lupine, kamor bo prišel izrezan del serviete, s čopičem nanesemo lepilo. Nato na del, namazan z lepilom, postavimo kos serviete, ga s prsti zalepimo in celega premažemo z lepilom. Ta postopek ponavljamo, da okrasimo celo jajce. Namesto serviete lahko uporabimo cvetove rož ali travnate liste, ki jih na enak način prilepimo na jajce. Cvetove je dobro pred lepljenjem sploščiti oz. sprešati (položimo jih med dva lista in obtežimo s knjigami). Če želimo imeti tako okrašene pirhe dalj časa obstojne, na obeh straneh jajca naredimo luknjico in ga izpihamo, da ostane samo lupina.

 

Za sladkosnede – čokoladna jajčka

Potrebujemo: čokolado (mlečno, temno ali belo), model za jajčka, termometer, podlago za segrevanje, kremo za napolnitev jajčka.

Izbrano čokolado (lahko je mlečna, bela ali temna) stopimo oz. temperiramo.  Ko je čokolada stopljena in prave temperature (približno 30 stopinj Celzija), jo vlijemo v model za jajčka in jo premažemo po celem modelčku (lahko uporabimo čopič ali pa modelček obračamo, da se čokolada razlije po celi površini). Odvečno čokolado odlijemo nazaj v posodo, obrišemo robove in modelček za 10-15 minut položimo na peki papir. Nato modelček za nekaj ur ali čez noč postavimo v hladilnik. Ko vzamemo modelček iz hladilnika, čokolado zelo enostavno vzamemo ven. Polovici jajca lahko napolnimo z našo najljubšo kremo, lahko ju pustimo prazni ali pa v čokoladno jajce skrijemo presenečenje. V pečici segrejemo podlago (lahko tudi raven krožnik ali pekač) do največ 50 stopinj Celzija. Ko je podlaga segreta, jo vzamemo iz pečice in s polovicama jajc podrgnemo po njej, da se čokolada na robovih začne rahlo topiti in postaja lepljiva. Polovici jajca preko stopljenih robov prilepimo skupaj in tako dobimo čokoladno jajce.