Slovenski etnografski muzej

Datum objave 
13. May 2020
What 
Novice

Nagovor dr. Tanje Roženbergar, direktorice Slovenskega etnografskega muzeja ob Mednarodnem muzejskem dnevu 2020

Muzeji in enakost: raznolikost in inkluzivnost je letošnja tema Mednarodnega muzejskega dne

V Slovenskem etnografskem muzeju v svoj program enako in enakovredno vključujemo raznolikosti in različnosti. Tema letošnjega mednarodnega muzejskega dne je tako stalnica, ki jo v muzeju razvijamo že daljše obdobje.  

V okviru razstavnih in raziskovalnih vsebin, zbiralni strategij, evropskih projektov, letnih programov in različnih drugih dejavnosti se posvečamo posamezniku, skupnostim, skupinam in soustvarjamo kulturno krajino. Evropski projekt SWICH (Delitev sveta vključenosti, ustvarjalnosti in dediščine) ter njegovo nadaljevanje Taking care (Muzeji kot prostori skrbi), slovensko dediščino aktualno umeščajo v evropski in globalni socialni prostor, ki ga kritično reflektiramo. S posebnim projektom Dostopnost dediščine ranljivim skupinam, se je muzej dodatno in enako približal vsem, ki si želijo naše družbe. Slovenski etnografski muzej razvijamo kot svobodni prostor, kjer se povezujejo tudi skupine, mnogokrat potisnjene na rob družbe.

Podoba Slovenskega etnografskega muzeja za MMD 2020 je poster za razstavo La Doctora, slovenska raziskovalka v Paragvaju, ki jo v letu 2020 pripravljamo v Slovenskem etnografskem muzeju. Zgodba izjemne osebnosti, dr. Branislave  Sušnik, govori o predanem delu med različnimi etničnimi skupinami, o njeni sposobnosti vključevanja v drugačne kulture ter iskanju univerzalnih, enakih vrednot. Poster SEM je vključen v skupno virtualno knjižico s predstavitvami slovenskih muzejev, ki jo je izdal ICOM Slovenija in bo od 18. maja naprej dostopna na spletni strani www.icom-slovenia.si.