Slovenski etnografski muzej

Model čolna, morskega deblaka, čupe, izdelan kot spomin na čupo Marijo Caharijevih iz Nabrežine pri Trstu. Izdelal Zdravko Caharija.

Spominu zapisana čupa Marija

Čupo Marijo je leta 1898 stesal iz hloda hoje Janez Caharija.

Hlod je kupil v Bukovju pri Postojni in ga z volovsko vprego pripeljal v Nabrežino. Čupa Marija je dolga 6,86 m in široka 0,65 m. Z njo so Caharijevi lovili raznovrstne ribe do leta 1942. Leta 1947 so jo predali Slovenskemu etnografskemu muzeju. Spomin na čupo Marijo je v Babčevi družini prehajal iz roda v rod. Danes je prav njihova čupa, shranjena v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, edini popolnoma ohranjen morski deblak, kakršne so stoletja uporabljali slovenski ribiči tržaškega primorja. V spomin na čupo je zadnji družinski ribič izdeloval modele v merilu 1:10.

Družina Caharija je kot spomin na ribiško tradicijo ohranila tudi številne dokumente, fotografije in predmete, ki jih je leta 2018 predala Slovenskegmu etnografskemu muzeju.


Mag. Polona Sketelj

Zdravko Valentin Caharija in njegov oče Avguštin Caharija veslata na čupi Mariji pred nabrežinskim zalivom z ledinskim imenom Pei čupah.