Slovenski etnografski muzej

Naslovnica

Izšel je katalog občasnih razstav Afrika treh muzejev

Slovenski etnografski muzej, Muzej Velenje in Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec so pripravili medinstitucionalno razstavo Afrika treh muzejev.

S skupno razstavo so predstavljene izbrane vsebine in predmeti iz zbirke dr. Franca Tretjaka iz Koroškega pokrajinskega muzeja, zbirka Františka Foita iz Muzeja Velenje in pregled afriških zbirk od 19. stoletja dalje iz Slovenskega etnografskega muzeja.

Razstavo je naprej gostil Koroški pokrajinski muzej v Slovenj Gradcu, od septembra je na ogled v Muzeju Velenje, prihodnje leto pa v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

Leta 1850 je misijonar in raziskovalec dr. Ignacij Knoblehar v Ljubljani pripravil prvo javno razstavo afriških predmetov, ki jih je zbral na potovanju v južni Sudan. V letu 2019, ko zaznamujemo 200. obletnico njegovega rojstva, so se med seboj povezali trije slovenski muzeji, ki hranijo predmete z različnih koncev afriškega kontinenta in jim namenjajo prostor na stalnih razstavah.
S skupno razstavo bomo predstavili izbrane vsebine in predmete iz zbirke dr. Franca Tretjaka iz Koroškega pokrajinskega muzeja in zbirke Františka Foita iz Muzeja Velenje ter pregled afriških zbirk od 19. stoletja dalje iz Slovenskega etnografskega muzeja.
Razstavo so najprej gostili v Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu, od 10. septembra dalje bo na ogled v Muzeju Velenje, prihodnje leto pa v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani.

Ob razstavi je izšel tudi katalog, ki ga lahko kupite za 7 evrov v muzejski trgovini Lectariji.

KazaloStran iz knjige