Slovenski etnografski muzej

Podelitev Unescovega certifikata nosilcem
Datum objave 
5. September 2019
What 
Novice

Podelitev Unescovega certifikata zadnjima dvema enotama nesnovne kulturne dediščine iz Slovenije, ki sta bili lansko leto vpisani na Unescov Reprezentativni seznam

V sredo 4. septembra 2019 je v prostorih Ministrstva za kulturo potekala podelitev Unescovega certifikata nosilcem zadnjih dveh enot – Klekljanje čipk v Sloveniji in Veščina suhozidne gradnje, znanje in tehnike, ki sta bili konec lanskega leta vpisani na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Vsem prejemnikom in prejemnicam certifikatov iskreno čestitamo!

Dogodka v organizaciji Ministrstva za kulturo se je udeležilo veliko nosilcev in nosilk obeh enot predstavniki in predstavnice Čipkarske šole Idrija, Čipkarske šole Žiri in Čipkarske šole Železniki ter predstavniki klekljarskih društev, skupin in sekcij, ki so bili v nominaciji navedeni kot nosilci te nesnovne dediščine v Sloveniji. Nosilce suhozidne gradnje so zastopali predstavniki Partnerstva za ohranitev in popularizacijo kraške suhozidne gradnje in društva Jugna.

Pri pripravi obeh nominacij za vpis na Unescov Reprezentativni seznam, ki sta bili oddani v letu 2017, so sodelovale tudi predstavnice Slovenskega etnografskega muzeja kot Koordinatorja varstva nesnovne kulturne dediščine. Trenutno so na Unescov Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva vpisane 4 enote iz Slovenije.

Ob priliki podelitve Unescovega certifikata je bila v preddverju dvorane na Ministrstvu za kulturo odprta tudi fotografska razstava o obeh enotah nesnovne kulturne dediščine, ki je nastala v sodelovanju več muzejev in zavodov pod koordinatorstvom Afrodite Hebar Kljun.

Podelitev Unescovega certifikata nosilcemPodelitev Unescovega certifikata nosilcemPodelitev Unescovega certifikata nosilcemPodelitev Unescovega certifikata nosilcemPodelitev Unescovega certifikata nosilcemPodelitev Unescovega certifikata nosilcem