Slovenski etnografski muzej

Letak
Datum objave 
27. August 2019
What 
Novice
Contact 

Afrika treh muzejev, vodstvo po razstavi

Nedelja, 1. september 2019, ob 10.30 (Koroški pokrajinski muzej)

V Koroškem pokrajinskem muzeju, Muzej Slovenj Gradec je še do 2. septembra na ogled skupinski razstavni projekt Afrika treh muzejev pri katerem sodelujemo Slovenski etnografski muzej, Muzej Velenje in Koroški pokrajinski muzej. Prijazno vabimo na vodstvo po razstavi po kateri vas bodo popeljali muzejski strokovnjaki – kustosi treh muzejev: dr. Marko Frelih (SEM), Blaž Verbič (Muzej Velenje) in Brigita Rajšter (Koroški pokrajinski muzej). Predstavili vam bodo pregled afriških zbirk od 19. stoletja dalje iz Slovenskega etnografskega muzeja, zbirko Františka Foita iz Muzeja Velenje ter izbrane vsebine in predmete iz zbirke dr. Franca Tretjaka iz Koroškega pokrajinskega muzeja.

Veliko muzejev po Sloveniji ima v zbirkah predmete iz neevropskih dežel, med njimi tudi predmete iz Afrike. Toda v treh muzejih so afriški zbirke še posebej izpostavljene in že desetletja prisotne na stalnih razstavah. Slovenski etnografski muzej, Muzej Velenje in Koroški pokrajinski muzej imajo v svojem poslanstvu posebno čast, da širši javnosti lahko z razstavami in različnimi muzejskimi programi predstavijo bogato kulturno dediščino afriških kultur – od predmetov iz faraonskega Egipta do sodobnih stvaritev afriških umetnikov.

Slovenski etnografski muzej načrtno dokumentira vse oblike povezav Slovencev z Afriko, ki neprekinjeno trajajo že od 19. stoletja. Poleg bogate materialne dediščine je v muzeju shranjena tudi pomembna zbirka fotografij in arhivskih dokumentov.

Muzej Velenje že dolgo s stalno razstavo predstavlja izjemno življenjsko zgodbo češkega kiparja, pisatelja in popotnika Františka Foita. Skupaj s soprogo Ireno so ga zapletene okoliščine iz Kenije pripeljale v Velenje in v grajskih prostorih si obiskovalci lahko ogledajo slikovito zbirko mask, kipov in tradicionalnih kiparskih izdelkov študentov, ki jih je poučeval.

Koroški pokrajinski muzej ima zelo raznovrstno afriško zbirko dr. Franca Tretjaka, ekonomista in enega vodilnih slovenskih strokovnjakov za analizo in razvoj afriškega gospodarstva v obdobju neuvrščenih. Tretjakova zbirka je pomembna, prav tako ima pomembno težo njegov fotografski in filmski arhiv, toda najvažnejši so njegovi literarni pogledi na Afriko – realni, kritični in vizionarski.

Skupinski razstavni projekt Afrika treh muzejev smo izpeljali v spomin na prvo afriško razstavo leta 1850 in na njenega avtorja dr. Ignacija Knobleharja (1819–1858), misijonarja in raziskovalca Belega Nila. Ob praznovanju 200. obletnice njegovega rojstva si želimo, da duhovna in materialna dediščina afriških ljudstev v treh slovenskih muzejih, v Ljubljani, Velenju in Slovenj Gradcu, obogati naša spoznanja o tistem delu sveta, ki velja za zibelko človeštva.

Več na www.kpm.si