Slovenski etnografski muzej

Japonski dan 2018
What 
Festival
When 
Saturday, 22. June 2019 - 10:00
Duration 
7 hours
Price 
Prost vstop

Japonski dan 2019

V soboto, 22. junija, bo med 10.00 in 17.00 na Muzejski ploščadi na Metelkovi v Ljubljani potekal festival Dan Japonske, tokrat že osmič zapovrstjo. Vstop je brezplačen.

Obiskovalci bodo lahko na stojnicah, ob poslušanju predavanj in nastopov ter z udeležbo na delavnicah, izvedeli mnogo zanimivega o deželi vzhajajočega sonca. Tudi letošnji dogodek organizirata Veleposlaništvo Japonske v Sloveniji in Genki center v sodelovanju s soorganizatorjem Slovenskim etnografskim muzejem ter s podporo Slovenske kinoteke in Narodnega muzeja Slovenije.

V sklopu največje prireditve posvečene Japonski v Sloveniji se bodo tudi letos predstavila društva, skupine, organizacije, podjetja in posamezniki, ki se v Sloveniji ukvarjajo z dejavnostmi, povezanimi z Japonsko. Med udeleženci prireditve bodo tudi gosti iz Japonske.

Obiskovalci dogodka si bodo lahko pobliže ogledali in spoznali elemente japonske kulture, kot so bonsaj, keramika, tradicionalna oblačila, namizne igre, lasnice kanzashi, japonski kuhinjski noži, knjige, japonski stripi in še marsikaj. Pokusiti bo mogoče raznovrstne japonske jedi, ki jih bodo pripravili spretni japonski in slovenski kuharski mojstri.

Svoj kotiček bodo imela tudi podjetja, ki poslujejo z Japonsko oziroma japonska podjetja, ki delujejo v Sloveniji.

Letos bo znova uprizorjen tradicionalni šintoistični obred, ko ob spremljavi živahnih bobnov taiko skupina mladeničev in mladenk ponese svetišče mikoshi do centra mesta in nazaj, nato pa jih sprejme in počasti svečenik.

Zaradi bližajočih se olimpijskih in paraolimpijskih iger v Tokiu leta 2020 bosta prav posebna gosta letošnjega Dneva Japonske Olimpijski in Paraolimpijski komite Slovenije, ki bosta v sodelovanju s podjetjem Toyota Adria priredila Mini olimpijado.

Za najmlajše pa bo poskrbljeno z animacijo, saj bodo lahko v otroškem kotičku izdelovali origamije, prisluhnili japonskim tradicionalnim pripovedim uličnega gledališča kamishibai, ali se igrali s tradicionalnimi japonskimi igračami.

Pester izbor vsebin na stojnicah bodo dopolnila dogajanja na glavnem odru, v Slovenskem etnografskem muzeju in na letnem odru Kinoteke.

Na glavnem odru bo mogoče prisluhniti japonskim bobnom taiko, brenkalu koto, japonskim zborovskim pesmim in J-pop glasbi. Uprizorjen bo tudi tradicionalni japonski ples nihon buyo.

V muzeju bodo potekala predavanja o literaturi, fotografiji in o izzivih sodobne družbe, predstavitev čajnega obreda ter delavnice japonske kaligrafije in ikebane. Dogodke bo spremljala fotografska razstava "Otočje Setouchi, svetovni dragulj" avtorja Hiroyukija Ninomije.

Na letnem odru pred Kinoteko si bodo obiskovalci lahko ogledali nastope japonskih borilnih veščin, kot so na primer karate, aikido, iaido, ninjutsu, judo in kendo.

Nekoga izmed obiskovalcev Dneva Japonske pa letos čaka prav posebna nagrada. Podrobnosti o tej bodo teden dni pred prireditvijo objavljene na Facebook strani Dneva Japonske.

Osmi Dan Japonske prinaša barvito paleto dogodkov, povezanih s to deželo in je odlična popestritev sobotnega popoldneva tako za obiskovalce, ki že poznajo Japonsko, kot za tiste, ki se bodo tokrat prvič srečali s to daljno kulturo. Prireditev je primerna za vse generacije. Vljudno vabljeni!

Več o programu dogajanja na povezavi:
https://www.si.emb-japan.go.jp/koledar_dogodkov_2019.html
http://www.genki-center.com/dan-japonske-2019/