Slovenski etnografski muzej

Pletna, z imenom Vrba, ko je še plula na Blejskem jezeru.
Datum objave 
9. January 2019
What 
Novice
Contact 

Zadnja donacija v letu 2018 je blejska pletna

Decembra 2018 je Čolnarsko združenje Pletna Bled Slovenskemu etnografskemu muzeju podarilo čoln pletna, ki mu domačini rečejo kar barka.

To je več kot 7 metrov dolgo plovilo s platneno streho, ki je že nekaj stoletij zanimivost Blejskega jezera. Sprva se jo je uporabljalo za prevoz romarjev, danes pa z njimi prevažajo množice obiskovalcev na Blejski otok. Skupaj z njo prihajajo tudi podatki o izdelovalcu pletne in njeni več kot tridesetletni rabi na Blejskem jezeru. Čolnarsko združenje Pletna Bled jo je pred donacijo v celoti obnovilo in poskrbelo tudi za njen varen prevoz v Ljubljano.

Oglejte si fotoutrinke, kako je pletna prišla v depo SEM. Upamo, da jo bomo prav kmalu lahko pokazali tudi našim obiskovalcem.

 

 

Mojster Janez  Polak je pletno Vrbo izdelal leta 1984, vsako zimo pa »servisiral«. Tako jo je decembra 2018 pripravil tudi za Slovenski etnografski muzej, kjer je, vsa lepa in prenovljena, postala del zbirke plovil.Prevoz se je začel na Bledu, …. končal pa v depoju Slovenskega etnografskega muzeja v Zalogu.Ob pletni je njen prejšnji lastnik Jakob Kajdiž.