Slovenski etnografski muzej

Razstava Kjer so čebele doma
When 
Wednesday, 16. January 2019 - 18:00
Duration 
2 hours
Contact 
Price 
Prost vstop!

Kjer so čebele doma, vodstvo po razstavi z avtorico in gostjo

Prijazno vabljeni na vodstvo po občasni razstavi SEM Kjer so čebele doma z avtorico razstave Barbaro Sosič, kustodinjo SEM in njeno gostjo prof. dr. Barbaro Bajd, avtorico knjige KRANJSKA SIVKA – Čebelica od kod in kam?.

Razstava Kjer so čebele doma razkriva zgodbe o razvoju čebelarstva skozi čebelja bivališča in ponuja na ogled panje različnih tipoloških in razvojih oblik, izjemno zbirko poslikanih panjskih končnic in podobe nekdanjih ter sedanjih čebelnjakov, ki kot posebnost zaznamujejo slovensko kulturno krajino.

Knjiga KRANJSKA SIVKA – Čebelica od kod in kam?, ki jo izdala založba Hart,  predstavlja avtohtono kranjsko sivko, čebelo kot opraševalko in nabiralko, izpostavlja razvoj čebelarstva, čebelje pridelke ter njihov vpliv na človekovo zdravje.

O gostji:
Prof. dr. Barbara Bajd je biologinja, ki je do upokojitve delovala na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. V 37 letih delovanja na pedagoškem področju je avtorica in recenzentka številnih izobraževalnih izdaj – učbenikov in delovnih zvezkov ter elektronskih učbenikov za spoznavanje okolja, naravoslovje in tehniko, naravoslovje in biologijo, ki so v preteklih letih izšli in še vedno izhajajo pri različnih slovenskih založbah tako v slovenščini kot tudi v madžarskem ter italijanskem jeziku za dvojezične osnovne šole (od leta 1993 je v Cobissu navedenih 397 zapisov). 
Prof. Bajdova je tudi predavateljica na strokovnih seminarjih s področja naravoslovja za izpopolnjevanje  učitevlje in vzgojiteljev.
Poleg učbenikov, potrjenih na Strokovnem svetu RS za izobraževanje, je tudi avtorica številnih obučbeniških gradiv za poučevanje naravoslovja. Izmed teh predstavlja pomemben sklop zbirka določevalnih ključev, prva knjiga je izšla že v letu 1996, nadalje je izšlo še 15 naslovov. Od leta 2016 snuje novo zbirko poučnih vodnikov z naslovom Utripi sveta, s katerimi želimo približati učencem kulturno-zgodovinske in naravoslovne bisere naše dežele, ki jih lahko obiščejo in o katerih se lahko poučijo še več. V tej zbirki je v letu 2018 izšla tudi knjiga Kranjska sivka Čebelica, od kod in kam?

Slovenski etnografski muzej v sodelovanju z Založbo Hart. 

Prost vstop!

Kranjska sivka: Čebelica, od kod in kam?