Slovenski etnografski muzej

Hrast

Gozdovi in ljudje – dediščina za prihodnost, 3. seminar za etnobotaniko

16. in 17. marec 2019 (Upravna hiša SEM)

Letošnji seminar za etnobotaniko je posvečen kulturni dediščini gozdov, temu izjemnemu naravnemu bogastvu, ki je človeku podarjeno zgolj v upravljanje. Da bi drevesa po starem reku »ne šla v nebesa« in da bi zdrave gozdove ohranili našim zanamcem, je nujno zavedanje o kompleksnem pomenu gozdov za človeka in planet ali kot pravi slovenski ljudski pregovor: »Drevo se na drevo naslanja, človek na človeka.«

Slovenci se radi ponašamo s svojimi bujno zelenimi gozdovi in povemo, da poraščajo kar dobro polovico naše dežele. Pa se tudi zavedamo, da je gozd pomemben življenjski prostor in neprecenljiva bivanjska vrednota?

Gozdovi so v zavesti Slovencev prisotni že od najstarejših časov, ko so naši predniki drevesa še po božje častili. Skozi zgodovino se je vloga gozdov spreminjala, s tem pa tudi vrednote. Če je bil gozd nekdaj živo bitje z lastnim življenjem, je danes pogosto le še surovinski vir. V ospredju seminarskih tem je zato trajnostno gospodarjenje z gozdovi, skupek z gozdom povezanih vlog, znanj in vrednot, ki so se skozi tisočletja prenašali iz roda v rod.
 
Slovenski etnografski muzej želi s povezovanjem različnih strokovnjakov s področja gozdarstva, lesarstva, biologije, zgodovine, geografije, etnologije in kulturne antropologije povezati pretekle in današnje prakse ravnanja z gozdnim bogastvom ter povabiti na seminar vse, ki so z gozdovi kakorkoli povezani ali jih zanima njihovo življenje in raba v preteklosti in danes.

Več informacij najdete v priponkah:
- Program
- Povzetki predavanj
- Predstavitev predavateljev

Cena za dvodnevni seminar: 50 €
Plačilo na TTR (01100-6030376834 / namen plačila: PRIIMEK - ETNOBOTANIKA)
ali na blagajni razstavne hiše SEM (tor – ned 10.00 – 18.00),
najkasneje do 13. marca 2019.
Popust za študente:
Cena za dvodnevni seminar: 30 €
Cena za en dan: 15 €

Obrazec za spletno prijavo

Informacije:
Barbara Sosič
barbara.sosic@etno-muzej.si
T: 01/300 87 49

Vleka drv na saneh. Foto: Fanči ŠarfCimpermana žagata smreko. Foto: Fanči ŠarfGolcarGolcarjiOglarska kopaGolcarji