Slovenski etnografski muzej

Paviljon Slovenije
Datum objave 
24. October 2018

Slovenski etnografski muzej se predstavlja na sejmu Colourfull World v Pekingu, 25. – 28. oktober 2018

Sporočilo za javnost
24. oktober 2018        

Slovenski etnografski muzej je skupaj z Ministrstvom za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano RS na pobudo Ministrstva za kulturo RS in s sodelovanjem Veleposlaništva Republike Slovenije v Pekingu pripravil predstavitev Slovenije na mednarodnem sejmu Colorfull world. Sejem, ki je paviljonska razstava kultur, katere namen je okrepiti kulturne izmenjave med Kitajsko in državami po vsem svetu, bo potekal med  25. in 28. oktobrom 2018 v Pekingu.

Slovenski etnografski muzej pod naslovom: Kje so čebele doma? To je naša Slovenija na sejmu predstavlja Slovenijo z njeno bogato čebelarsko dediščino in z njo povezane posebnosti, kot so poslikane panjske končnice. Muzej, ki čebelarsko dediščino raziskuje, varuje in ohranja, ji v letu 2018 posveča posebno muzejsko razstavo z naslovom Kjer so čebele doma. Z njo obeležuje tudi praznovanje prvega svetovnega dne čebel 20. maja, ki ga je Generalna skupščina Organizacije združenih narodov (OZN) razglasila na pobudo Slovenije decembra 2017, resolucijo je soglasno sprejelo vključno s Kitajsko 115 držav.

Pri promociji razglasitve Svetovnega dne čebel in ohranjanja čebel ima pomembno vlogo Ministrstvo za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano RS, ki je je v ta namen pripravilo interaktivni paviljon Čebelji svet, s katerim se predstavlja po svetu. Razstavljen je bil na Kitajskem v Hong Kongu (2015), v ZDA v Palači OZN (2017),  v več evropskih državah, od avgusta 2018 pa je na ogled v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer lahko obiskovalci doživijo svet čebel v virtualni obliki.

Razstavo tvorijo panoji (oblikovala jih je arhitektka Mojca Turk)  na katerih so slikovno in z besedili predstavljeni čebelarska dediščina Slovenije in poslikane panjske končnice, ki jih hrani SEM. Grafična predstavitev vključuje tudi paviljon čebelji svet in promocijo svetovnega dneva čebel.  Slovenijo na sejmu zastopa tričlanska delegacija iz Slovenskega etnografskega muzeja – mag. Ralf Čeplak, kustos za Azijo, Oceanijo in Avstralijo, Žiga Rehar, restavrator/konservator  in slikar, ki bo demonstriral tehniko slikanja panjskih končnic, in Jure Rus, muzejski strokovni sodelavec, ki bo pojasnjeval virtualno doživetje čebeljega sveta. Za boljše razumevanje obiskovalcev pa bo s tolmačenjem v kitajščino poskrbela Valentina Vengust, Slovenka, ki živi v Pekingu.

Na sejmu Colorfull world na stojnici SEM-a bo tako mogoče doživeti svet čebel s pomočjo VR očal in aplikacij za pametni telefon, ki jih je zagotovilo Ministrstvo za kmetijstvo, gospodarstvo in prehrano RS. Sejemski obiskovalci pa si bodo lahko sami poslikali svojo panjsko končnico.