Slovenski etnografski muzej

Naslovnica knjige
When 
Wednesday, 17. October 2018 - 18:00
Duration 
1 hour

Andreja Škrabec: FIŽOL - na žlico, v solati, kot glavna jed in kot sladica, predstavitev knjige

Prijazno vas vabimo na predstavitev knjige Andreje Škrabec. Gost prireditve bo etnolog prof. dr. Janez Bogataj, ki se bo pogovarjal z avtorico knjige.

Ob fižolu in inovativnih avtoričinih receptih za pripravo jedi iz fižola, je v knjigi predstavljena lokalna skupnost Hrovača pri Ribnici, ki od leta 2002 organizira Fižolov praznik in z njim obuja šege ter tudi prehranjevalne navade kot sta pridelava in uporaba avtohtone sorte navadnega fižola ribničana, ki so ga množično gojili pred prvo svetovno vojno v Ribniški dolini. Oživlja pa tudi spomin na lokalne modrosti in jezik, zlasti na ribniško narečje, obeleženo v knjigi z reki.

Andreja Škrabec, avtorica knjige in ustvarjalka mnogih interesov, je velika ljubiteljica narave in zagovornica ohranjanja kulturne dediščine. O svoji knjigi pravi: ˝Vse se je začelo s fižolovo torto, ki je na presenečenje mnogih sladka, vendar ne presladka, podobna torti Sacher, pa vendarle drugačna… Recepti, katerih je v knjigi kar 69, vam bodo napolnili želodčke z zdravo, okusno in nadvse raznovrstno stročnico – fižolom.˝

Sledi pokušina fižolovih dobrot Andreje Škrabec.